Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spjutchock: Tero Pitkämäki skadade knäet – hela karriären i vågskålen

Från 2018
Uppdaterad 06.06.2018 12:01.
Tero Pitkämäki.
Bildtext Tero Pitkämäki skadade knäet.
Bild: Lehtikuva

Tero Pitkämäki gjorde illa knäet i samband med sitt sista kast i Paavo Nurmi Games och nu kan säsongen vara över. Och samtidigt i värsta fall hela karriären. Oliver Helander steg knappt över ett 87-meterskast.

Efter den upphaussade spjuttävlingen i Paavo Nurmi Games, som inte helt nådde upp till väntad resultatnivå, bjöd Tero Pitkämäki på ett dystert besked.

Pitkämäki var tävlingens bästa finländare med resultatet 82,41 men åkte på en skada, som kan vara förödande med tanke på fortsättningen.

– I det sista kastet gav stödfoten vika och jag kände en relativt kraftig smärta. Knäet vred sig på ett sätt som gör att det nog inte ser särskilt bra ut, säger Pitkämäki till Yle.

Den sjufaldiga mästerskapsmedaljören misstänker att något gått sönder i knäet. Det klarnar i närmare i onsdagens magnetkameraundersökning.

I värsta fall kommer då ett besked att 35-åringen är tvungen att kasta in handduken. Han har tidigare under karriären haft problem med bland annat armbågen, vristen och ryggen, men aldrig knäet.

– Det kan betyda game over. Men det kan också betyda något annat, konstaterar Pitkämäki.

– Man vet inte. Vi får se vad man hittar i knäet. Kanske jag klarar mig undan med blotta förskräckelsen.

Helander nära superträff

Segerkastet i tävlingen mätte 88,73 meter och kastades av Magnus Kirt, som samtidigt förbättrade sitt estniska rekord. Eftersom segerresultatet inte var bättre än det finländska rekordet på 93,09 kommer inga öar i Åbolands skärgård att delas ut.

Oliver Helander slutade nia i tävlingen med det blygsamma resultatet 75,22 – men IF Raseborg-kastaren hade bud på mer. Mycket mer.

I sitt tredje och sista kast fick 21-åringen till ett jättekast på ungefär 87 meter, men som dessvärre var knappt övertramp.

– Jävla skit, skriver Helander på sitt Instagramkonto om det knappt övertrampade jättekastet som, i fall det hade godkänts, hade varit nytt personbästa med marginal.

Artikeln uppdaterad med beskedet om Pitkämäki klockan 23.15.

Diskussion om artikeln