Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska bildelstillverkaren Continental förbjuder Whatsapp och Snapchat på arbetsmobiler

Från 2018
Mobilapplikationen Whatsapp.

Med omedelbar verkan förbjuder Continental användningen av applikationer för sociala medier på det interna nätverket. Bildelsleverantören hänvisar till den nya dataskyddslagstiftningen EU har introducerat under våren.

Continental säger i ett uttalande att man omgående förbjuder applikationer som Whatsapp och Snapchat. Denna typ av applikationer har tillkortakommanden, särskilt när det gäller åtkomsten till användarens telefonbok, säger man från Continentals sida.

Beslutet kommer drabba cirka 36 000 personer säger en talesman för företaget till AFP.

GDPR-lagstiftningen som trädde i kraft den 25 maj, förutsätter att användare explicit ska ge tillåtelse till användning av data.

Problemet, som Continental ser det, är bland annat telefonboken.

Oacceptabelt att flytta ansvaret till användaren om att uppfylla dataskyddslagar

Elmar Degenhart, vd Continental

När det gäller Whatsapp och Snapchat har applikationerna flyttat över ansvaret till användaren. I princip är användaren tvungen att kontakta alla personer i sin telefonlista för att kontrollera att de kan ge vidare deras information.

Continentals vd Elmar Degenhart säger: "Vi tycker att det är oacceptabelt att flytta ansvaret till användaren om att uppfylla dataskyddslagar."

Continental är redo att upphäva beslutet, men då måste företagen ändra på sina policyer.

Snap Inc, ägaren av Snapchat, håller inte med om Continentals beslut. Företaget säger i ett uttalande att det är fel att påstår att de flyttar över ansvaret till användaren.

Det är upp till alla användare att bestämma om de vill dela informationen och man kan rensa den delade informationen när man vill. Vidare säger Snap Inc att de inte sparar information av icke-användare.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln