Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många unga utan sommarjobb – ekonomirådgivare: Hushållssysslor bättre än att göra ingenting

Från 2018
Uppdaterad 06.06.2018 10:05.
ungdomar
Bildtext Ida Björkman, Thea Lyttbacka och Nadja Krokfors från Kronoby. Nadja Krokfors är den enda av de tre som lyckats få sommarjobb i sommar.
Bild: Yle/Anna Kurtén

Många ungdomar är utan sommarjobb i sommar. Då kan hushållsarbete hemma vara ett bra alternativ för att få pengar. Anställ tonåringen för tio euro i timmen, råder spar- och placeringsrådgivaren Johan Hultkrantz.

Sommarlovet har inletts och för en del ungdomar betyder det sommarjobb och inkomster medan andra går sysslolösa.

I en galleria i Vasa träffar Yle Österbotten Ida Björkman, Thea Lyttbacka och Nadja Krokfors från Kronoby som har kommit till Vasa för att shoppa.

Ida Björkman och Thea Lyttbacka sökte båda ett par sommarjobb men fick inte napp.

Nu är sommarplanerna helt öppna.

- Jag vet inte riktigt vad jag ska hitta på. Jag ska nog bara ta en dag i taget och njuta av sommaren, säger Ida Björkman.

Det samma säger Thea Lyttbacka.

- Jag ska vara med kompisar.

Två barn ligger i en hängmatta.
Bild: Mostphotos/Patrik Borgenhard

Diskande och barnvaktning ger fickpengar

Båda flickorna har ändå möjlighet att tjäna lite fickpengar genom att hjälpa till hemma.

Ida Björkman brukar till exempel diska, städa och vara barnvakt.

Flickornas kompis Nadja Krokfors, 18, har haft bättre tur och lyckats få två sommarjobb i sommar. Hon ska vara ledare i 4H:s matskola och lekledare på simskolan.

- Jag har arbete i ungefär en månad, så jag hinner nog vara ledig och umgås med kompisar också.

Sju-tio euro för att hjälpa till hemma

Spar- och placeringsrådgivaren Johan Hultkrantz, som själv har barn i tonåren, tycker att det är en bra idé att föräldrar anlitar sina barn för att utföra hushållssysslor mot betalning ifall de inte har fått sommarjobb.

Johan Hultkrantz
Bildtext Johan Hultkrantz, spar- och placeringsrådgivare.

- Hushållssysslor tycker jag är bättre än att man inte har någonting alls att göra. Det kan vara något de gör i hemmet eller i trädgården. Eller så har man kanske ett lantställe som ska skötas.

Hurudana summor tycker du är rimliga att betala barnen för hushållssysslor?

- Då vi talar om tonåringar tycker jag att 7-8 euro i timmen är ett absolut minimum. Man kan kanske betala upp till tio euro i timmen.

Om man får ihop ett heltidsjobb hemma och får 10 euro i timmen blir det cirka 1 500 euro per månad. Jobbar man två månader blir det 3 000 euro.

Skattefritt upp till 10 500 euro

Hultkrantz påpekar att man i Finland får tjäna upp till 10 500 euro skattefritt.

- Det innebär att oavsett om du jobbar "på riktigt" eller i hemmet så är det faktiskt väldigt långt skattefria pengar.

en människa som plockar grönsaker
Bild: domen.grogl@gmail.com / Mostphotos

Ett alternativ för ungdomar utan sommarjobb är också att försöka sig på någon typ av eget företag. Det har Hultkrantz son provat på. Han startade eget företag, ett bungy jump, förra sommaren när han blev 18.

- Men det är jättemycket jobb och administration att sköta allt själv så därför tycker jag nästan det är bättre om mamma eller pappa har ett företag. Då lägger man bara till en ny verksamhetsgren i det företaget och slipper all extra byråkrati, säger Johan Hultkrantz.

Hultkrantz dotter är också av det företagsamma slaget; hon tjänar pengar genom att gå ut med äldre damers hundar.

- En hund ska ju rastas ganska ofta och det är många hundar så det blir faktiskt en hel del slantar. Det är en ganska rolig företagsidé.

Konsumera bara varannan euro

Johan Hultkrantz tycker att ungdomarna ska ha som målsättning att spara hälften av summan de tjänar ihop under sommaren.

- Varannan euro man tjänar kan man konsumera och varannan euro kan man spara. Man bor ju fortfarande hemma och betalar kanske inte för mat, kläder och hyra. På så sätt har ju ungdomarna det ganska bra.

En hand lägger mynt i staplar.
Bild: Mostohotos

Att konsumera innebär ändå inte att man ska konsumera genast, säger Johan Hultkrantz.

- Man kanske kan konsumera lite då och då fram till nästa sommarjobb. Men hälften av pengarna ska man inte röra alls utan man sätter in dem i aktier eller fonder på lång sikt.

Tonåringar kan betala halva semesterresan

Om man har tjänat ihop egna pengar under sommaren tycker Johan Hultkrantz också att det kan vara vettigt att tonåringen deltar i kostnaderna för till exempel familjens semesterresa.

- Vi har brukat göra så att om vi reser någonstans har de äldre barnen, från 15-16 års ålder, betalat halva flygresan, halva hotellövernattningen eller dylikt.

Hultkrantz säger att han har märkt att om barnen är med och betalar för en resa så uppskattar de resan mycket mer än om föräldrarna betalar.

- Sen kanske de också förbereder sig mer för resan, är i tid till flyget och så vidare. Man tar resan mer på allvar då man vet att man betalat någonting själv. Om allt är bara gratis eller en gåva är det kanske inte så bra

Loppet inte kört fast man inte har jobb i juni

Att vara ledig hela sommaren tror Johan Hultkrantz inte är någon bra idé för en tonåring.

- Om man haft en tuff avslutning på skolåret tror jag att det kan vara helt okej att ta det lugnt i några veckor. Men jag tror inte att det finns något mervärde i att bara ligga i hängmattan i tio veckor.

en försäljare
Bild: Mostphotos

Johan Hultkrantz tycker att man som tonåring ska fortsätta söka sommarjobb även om det är svårt. Loppet är inte kört fast man inte fått jobb i juni.

- Sommaren pågår faktiskt till mitten av augusti och det här är bara första veckan, så man ska försöka se framåt. De som har sommarjobb kanske också vill ha semester så då kanske det finns möjlighet att jobba senare i juli eller augusti, tipsar han.

Bättra på betyget eller repetera

Om det inte uppstår några jobbmöjligheter alls under sommaren borde man åtminstone försöka bättra på något betyg eller repetera något skolämne man inte har förstått, tycker Hultkrantz.

Det är också en bra idé att fundera på hur man kan få sommarjobb nästa år.

- Man kan försöka vara i kontakt med kompisar som har trevliga sommarjobb och höra sig för med de arbetsplatserna redan nu så att man har ett försprång inför nästa sommar.

Diskussion om artikeln