Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Avlägsen barndomsdröm blev verklighet för Islands fotbollshjältar: "Trodde aldrig den dagen skulle komma att jag själv spelar där"

Från 2018
Uppdaterad 11.06.2018 11:20.
Kari Arnason, Jon Bodvarsson, Hannes Halldorsson och Aron Gunnarson är nyckelspelare i den gyllene generationen av isländska spelare.
Bildtext Kari Arnason, Jon Bodvarsson, Hannes Halldorsson och Aron Gunnarson är nyckelspelare i den gyllene generationen av isländska spelare.

Dagens isländska fotbollssspelare växte upp i en tid när fotbolls-VM inte ens var en dröm, eftersom det var så fullständigt otänktbart. Nu står ändå den lilla önationen inför sitt första VM-slutspel, som inleds med match mot Lionel Messis Argentina den 16 juni. "Att först spela EM och sen gå ut och vinna VM-kvalgruppen är en makalös prestation" anser mittbacken Kari Arnason.

Yle Sporten hälsade på i Reyjkavik under islänningarans VM-uppladdning. I upptakten till VM-slutspelet träningsspelade Island mot Norge och Ghana.

Förväntningarna på Island är som vanligt högt uppskruvade, både spelare, media och fans verkar operera med en bra blandning av optimism och realism.

Man tror starkt på sitt lag, men vet att utmaningen är massiv.

Den rutinerade Burnley-mittfältaren Johann Gudmundsson säger till Yle Sporten att medverka vid VM-slutspel överhuvudtaget kändes väldigt avlägset på 1990-talets Island.

– Ända sen jag var ett litet barn har jag tittar på VM men trodde aldrig den dagen skulle komma att jag själv spelar där. Island var aldrig ens nära att nå slutspelet så jag tänkte att det aldrig blir verklighet för mig.

Johann Berg Gudmundsson spelar för Island.
Bildtext Johann Berg Gudmundsson trodde aldrig han skulle spela VM.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

– Att vara på väg till VM är en speciell känsla, vi är en speciell liten nation, den minsta som någonsin nått VM. Jag är otroligt stolt att vara en del av det här laget, jag trodde ärligt talat aldrig att det skulle hända, säger Gudmundsson.

Han får medhåll av mittbacken Kari Arnason, som hör till en av de mer rutinerade spelarna i den isländska VM-truppen.

– Det är en så avlägsen dröm för ett barn som växt upp på Island. Det är egentligen inte ens en dröm, tanken kunde inte ens vandra dit. Samtidigt har man alltid följt med VM-slutspelet och tänkt hur det skulle vara. Jag säger inte att en dröm gått i uppfyllelse för jag hade aldrig den drömmen, jag trodde inte på det. Det är otroligt, säger Arnason.

Kari Arnason hör till det rutinerade gardet för Island.
Bildtext Kari Arnason vill nå långt vid VM.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Både Arnason och Gudmundsson var med under det historiska EM-äventyret som bar ända fram till kvartsfinal.

Vinnarstigen

Veckorna i Frankrike 2016 bjöd bland annat på ett kryss mot de blivande mästarna Portugal och en mytomspunnen seger över England i slutspelsfasen.

Efter EM-succén var det många som trodde att vardagen skulle återvända till sagornas ö, speciellt eftersom grupplottningen inför VM-kvalet placerade laget i samma grupp som erfarna mästerskapsresenärer som Ukraina, Turkiet och Kroatien.

Men Island visade att de kommit för att stanna i den europeiska eliten, och gjorde det med besked när man vann gruppen och tog en direkt plats till VM i Ryssland.

– Att göra det efter att först spela EM och sen gå ut och vinna VM-kvalgruppen är en makalös prestation. Samtidigt har vi fått massor med erfarenhet ur EM och vi lärde oss massor av hur vi åkte ut. Jag tror att vi går in i VM mer erfarna än tidigare. Samtidigt som man är glad att bara vara med funderar man på vad vi kan göra bättre för att nå ännu längre, menar Arnason.

Han får flankstöd av tränaren Heimir Hallgrimsson, tandläkaren som planeligt tog över på den isländska förbundskaptensposten efter succésvensken Lars Lagerbäck.

Heimir Hallgrimson tränar det isländska landslaget i fotboll.
Bildtext Heimir "tandläkaren" Hallgrimsson är omtyckt på Island.

Han har följt utvecklingen kring landslaget under sju år och sitter på ett kontrakt som går ut efter VM-slutspelet.

– Vi islänningar är alltid optimistiska. Vi har alltid höga förväntningar och så skall det vara. Truppen har utvecklats i en positiv riktning, vi har en större bredd nu som kan kliva in och spela. Det ger oss möjligheten att rotera. Vi har flera spelsystem än bara 4-4-2 vilket ger oss möjligheten att skifta betoningen inne i matcherna.

– Vårt första mål är att gå vidare från gruppen, slår Hallgrimsson fast.

"Tólfan" stöder Island i vått och torrt

I upptakten till Norge-matchen i Reykjavik samlades supportrarna som vanligt vid en i närheten av arenan belägen bar.

Isländska fans i Reykjavik inför match.
Bildtext Fansen ute på bred front.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

I samband med samlingen ordnades en marsch till arenan och de isländska fansen var ute på bred front.

Flera av de supportrar Yle Sporten pratade med misstänkte att det blir utmanande att skapa ett liknande följe i Ryssland som i Frankrike för två år sedan.

– Det blir nog inte lika stort, avstånden är större och arrangemangen kring resorna är mer besvärliga och också avstånden mellan städerna vi spelar i är större. Många är på väg, men inte lika många som vid EM. Men andan kommer att vara den samma, kanske stämningen till och med blir bättre, misstänker Gretar Jonsson som tillsammans med sin polare Krissi Hilmar Kjartansson kommer att åka till Ryssland i en gammal Lada Niva.

I centrum av supporterverksamheten finns en trumsektion som leds av Jóhann Bianco i sin bekanta röda keps.

Johann Bianco är isländsk supporter.
Bildtext "Joey the drummer" varnar för Island.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Han kallas egentligen "Joey the drummer" och har blivit något av en kändis i Tólfan-sammanhang. För Joey står det klart att VM-slutspelet igen höjer på kravnivån för fotbollslaget.

– Det blir en tuff uppgift, tuffare än i Frankrike. Får vi bara ett bra resultat mot Argentina så är vi igång, sen vet man inte om Nigeria, vi vet inte riktigt var vi har dom. Kroatien kan vi riktigt bra, vi har mötts så mycket. Det är som att ligga med sin gamla flickvän. Men hoppeligen fixar vi det och går vidare.

– Akta er för Island, stå upp för Island, Vikingarna kommer!

I närheten av trumsektionen står Asta och Tina och njuter av uppladdningen inför träningsmatchen mot Norge.

Duon är segerviss.

– Vi kommer att krossa alla! Ingen trodde heller att vi skulle slå England vid EM, säger Tina.

Asta och Tina är isländska supportrar.
Bildtext Asta och Tina stöder Island.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

– Precis! Vi vann England, vi kan göra vad som helst. Är man från Island kan man göra vad som helst, säger Asta och skrattar glatt.

"Vi föll mot Norge också inför EM och det gick helt ok slutligen"

Stämningen i samband med Norge-matchen var på topp, men slutresultatet satte sordin på stämningen när gästerna (under Lars Lagerbäck) vände ett 1–2-underläge till en 3–2-seger.

Aston Villa-mittfältaren Birkir Bjarnasson tog ingen stress över förlusten. Resultatet i sig hade ingen betydelse.

Birkir Bjarnason från Islands fotbollslandslag ger en intervju.
Bildtext Birkir Bjarnason ser fram emot VM.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

– Vi hade några bra perioder i matchen och vi lärde oss en hel del som vi tar med oss när vi går vidare. Vi förlorade också mot Norge när vi laddade för EM för två år sedan och det gick sist och slutligen helt bra. Det gör ingenting, resultatet kvittar, vi måste titta på vad vi gör på planen.

Enligt den norske förbundskaptenen Lars Lagerbäck finns det ingen i den kommande VM-gruppen som kommer att underskatta islänningarna när turneringen väl kommer igång.

– Skulle jag vara tränare för ett landslag som nu ställs mot Island skulle jag definitivt respektera laget och göra ett grundligt arbete med scoutingen. Jag skulle vara mäkta överraskad om ett lag som ställs mot Island inte gjort sin hemläxa till 100 procent, säger Lagerbäck.

"En otrolig drivkraft"

Inför träningsmatchen mot Island gjorde den norske förbundskaptenen Lagerbäck ett speciellt besök som ytterligare cementerade hans status som legend.

Heimir Hallgrimsson har redan i sju år besökt den sportbaren där Tólfan samlas inför hemmamatcherna, men inför matchen mot Norge dök också Lagerbäck upp till hemmafansens stora glädje.

Yle Sporten var på plats när Tólfan överräckte en gåva åt Lagerbäck och Lagerbäck själv belönade supportrarna med en autograferad norsk spelskjorta där han önskade laget lycka till vid VM.

Lars Lagerbäck, stor på Island.
Bildtext Lars Lagerbäck är omåttligt populär på Island.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Lagerbäck är också kanske rätt person att beskriva vad det sist och slutligen är som gör det isländska fotbollsundret möjligt.

– Det jag framförallt tycker vi kan lära av det isländska laget är den otroliga mentala styrka och en fysisk styrka i kombination med mod. Det finns en otrolig kraft i detta isländska lag, en grupp som fungerar otroligt väl tillsammans.

– Det finns en stark drivkraft på Island i att göra saker själva, men spelarna är ändå teaminriktade när det kommer till fotbollen, avrundar Lagerbäck.

En gång är ingen gång: Island har etablerat sig på toppen - Spela upp på Arenan
Lars Lagerbäck är tränare för Norges fotbollslandslag.

Sagan om konungens återkomst: "Island har alltid en speciell plats i mitt hjärta"

Lagerbäck är tillbaka på Island som norsk förbundskapten.

Diskussion om artikeln