Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbo valdes till den mest intelligenta staden i världen

Från 2018
Uppdaterad 07.06.2018 09:07.
En målad husvägg i Esbo.
Bild: Yle/Tina Kärkinen

Esbo har valts till den mest intelligenta staden i världen i tävlingen Intelligent Community Awards 2018. Som motivering till vinsten lyftes bland annat fram projektet Skolan som tjänst och utvecklingsprogrammet En hållbar stad.

En av de faktorer som gör Esbo till en intelligent stad är att man jobbar mycket för miljön.

Detta miljötänk syns tydligt i Esbos skolor. I Mattlidens skola är hållbarhet och miljövänlighet en stor del av skolans verksamhet, där det hör till vardagen att tänka ur ett hållbarhetsperspektiv.

Engagerade elever

Enligt skolans biträdande rektor Carita Nyberg deltar eleverna i att planera verksamheten och olika temaveckor såsom "Kom till skolan utan bil-veckan" och "Ät det du tar-veckan". Man uppmärksammar också dagar som Earth Hour och Världsvattendagen.

- Det är en viktig sak för vår skola som vi har jobbat med många år. Det är ett tankesätt som innebär att man tänker och funderar miljöaktivt, säger Nyberg.

Skolan har under många år varit en så kallad Grön flagg-skola, vilket innebär att man följer en verksamhetsmodell för hållbar utveckling som utformats för skolor.

- I lärarrummet sorterar vi också skräp. Vi vill lämna ett så litet fotspår på miljön som möjligt.

Afficsch i korridoren vid Mattlidens skola där det står att skolan är en Grön Flagg-skola.
Bild: Yle/Tina Kärkinen

Nyberg berättar att eleverna har varit snabba att ta sig an miljövänligt beteende.

- Eleverna är jätteivriga och ju yngre de är desto ivrigare. De brukar riva mig i ärmen och fråga när vi har nästa möte, säger Nyberg.

- De upplever att de har ett viktigt budskap för de är representanter i sina klasser och berättar där vidare vad man gör.

Laila Andersson, rektor vid Mattlidens skola, tror att det är viktigt att eleverna upplever att de är delaktiga i hållbarhetsarbetet.

- Vi har försökt satsa mycket på elevmedverkan och att det inte bara kommer uppifrån. Eleverna ska känna att det är meningsfullt, säger Andersson.

Laila Andersson är rektor i Esbo.
Bildtext Det viktigaste är att vi gör konkreta saker som gör att ens tankevärld ändras lite, säger Laila Andersson.
Bild: Yle/Anna Savonius

- I fortsättningen vill vi sätta mer ansvar på elevrådet och elevkåren, så att de får vara med och bestämma hur man jobbar. På det sättet blir det en del av vardagen, säger Andersson.

Andersson berättar att man i Mattlidens skola vill få eleverna att fundera på vilka gärningar man kan göra i vardagen, såväl stora som små.

- Det viktigaste är att vi gör konkreta saker som gör att ens tankevärld ändras lite, säger Andersson.

"Vi vill förbättra livskvaliteten för enskilda invånare"

- I Esbo samarbetar man med många aktörer för att utveckla innovativa lösningar med hjälp av data och digitalisering, säger Esbo stads serviceutvecklingsdirektör Päivi Sutinen

- Våra starka sidor i tävlingen är bland annat kundorientering för en hållbar utveckling av en smart stad. I praktiken innebär det att man inbjuder invånare att delta i all verksamhet, säger Sutinen.

Sutinen berättar att man nyligen har avslutat ett första pilotprojekt tillsammans med Tieto, där man samlade in data från alla Esbobor.

Under projektets gång kombinerades klientuppgifter från social- och hälsovårdsområdet med småbarnspedagogikens klientuppgifter.

Totalt blev det data från en halv miljon människor och över 37 miljoner kontakter.

- Analysen är ännu inte klar men redan nu har vi fått ny information om vilka faktorer som kan leda till exempelvis utslagning, säger Sutinen

- Det här försöket lägger grunden till hur vi i framtiden ska utnyttja data och artificiell intelligens för att använda stadens resurser effektivt och samtidigt förbättra livskvaliteten för enskilda invånare.

I sin ansökan till tävlingen framhöll Esbo bland annat sina projekt Skolan som tjänst, servicetorget i köpcentret Iso Omena och utvecklingsprogrammet En hållbar stad. Dessa beaktades även i motiveringen till vinsten.

I synnerhet arbetet med hållbar utveckling har staden även tidigare fått erkännande för - staden valdes förra året till den mest hållbara staden i Europa i en undersökningen gjord av forskningsinstitutet Telos Research.

Vinnaren av Intelligent Community Awards 2018 utsågs i London den 6e juni.

7.6.2018 klockan 09.05: Artikeln uppdaterades med information om att Esbo stad vunnit tävlingen.

Diskussion om artikeln