Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Mordrättegången i Borgå: Den åtalade mannen säger att han inte kommer ihåg något från själva dådet

Från 2018
Åtalad i tingsrätten
Bildtext Den åtalade i Östra Nylands tingsrätt
Bild: Lehtikuva

Den åtalade mannen hördes av rätten under den andra rättegångsdagen. Han nekar till mord, men erkänner dråp. Han sade i rätten att han inte kommer ihåg något av själva dådet.

Rättegången mot den man som misstänks för mord på sin treåriga dotter i Borgå i höstas fortsatte i Östra Nylands tingsrätt på onsdagen. Rättegångens andra dag inleddes med att den åtalade mannen hördes.

Mannen berättade sin version av händelserna som ledde fram till treåringens död i november i fjol. Han beskrev händelseförloppet fram till själva dådet i detalj, men själva knivhuggningen säger han att han inte kommer ihåg.

Han började gråta i rättssalen då han kom fram till den punkt i berättelsen då han inser att han har dödat sin dotter.

I sin utfrågning av den åtalade satte åklagaren stort fokus på den kniv som användes vid dådet och varför mannen hade den med sig när han tog flickan till parken.

Den åtalade pratade franska i rätten och en tolk översatte vad han sade.

Polisen: Mannen sade ingenting efter gripandet

Bland de andra vittnena som hördes under rättegångens andra dag fanns en av de poliser som var först på plats.

Han sade bland annat att den åtalade mannen inte sade någonting efter att han blev gripen. Den åtalade själv säger däremot att han frågat vad som har hänt.

Här är åtalspunkterna

Mannen erkänner dråp men nekar till mord

Under rättegångens första dag kom det fram att mannen enligt den sinnesundersökning som har gjorts anses vara tillräknelig.

Den åtalade nekar till mord, men har erkänt dråp. Den åtalade säger att han inte har planerat dådet. I stället säger han att han gjorde det han gjorde eftersom han var i psykisk obalans.

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för mannen, eftersom åklagaren betecknar dådet som grovt.

Rättegången fortsätter på torsdag.