Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fem personer dömda för pizzeriabranden i Esbo – åtal om mordförsök förkastades

Från 2018
Uppdaterad 07.06.2018 10:14.
Ett höghus i rödtegel med en pizzeria i första våningen.
Bildtext Brottsplatsen i Duvbacken i Esbo.
Bild: Yle/ Mikael Hindsberg

För knappt ett år sedan härjade en brand i en pizzeria på Duvbacken, nära Alberga. Nu har Esbo tingsrätt dömt fem personer i samband med fallet.

Enligt tingsrättens uppgifter hade en av gärningsmännen velat hämnas på restaurangägarna, eftersom han ansåg sig ha blivit misshandlad av dem tidigare. Han hade betett sig aggressivt och tidigare också fått portförbud till restaurangen.

Tre av de dömda hade genom att övertala eller utöva påtryckning fått med sig två andra personer på vägen till restaurangen. Med sig hade gruppen bensinbomber, alltså flaskor fyllda med brännbar vätska. Två av gärningsmännen hade sedan gått för att slänga in bensinbomberna i två närliggande restauranger. De tre övriga personerna gav sig under tiden iväg från brottsplatsen.

Den ena bensinbomben antas ha släckts av sig själv, men den andra bensinbomben tände eld på pizzarestaurangen den slängdes in i. Åtta personer befann sig i restaurangen men lyckades ta sig ut innan allvarliga personskador hann ske. Restaurangens ägare råkade vara ute för att föra sopor då attacken inträffade.

En av gärningsmännen var otillräknelig

Åklagaren yrkade på nio fall av mordförsök, anstiftan till mordförsök eller medhjälp till mordförsök för alla fem personer som medverkade i att starta branden. De åtalen förkastades ändå av tingsrätten.

Tre av gärningsmännen dömdes däremot för grovt sabotage. En av dem ansågs ändå ha varit otillräknelig och undvek därmed straff.

Den fjärde gärningsmannen dömdes för anstiftan till grovt sabotage och den femte, som körde bilen gruppen åkte med, för medhjälp till skadegörelse.

En gärningsman dömdes till fem års ovillkorligt fängelsestraff, två till tre års ovillkorligt fängelsestraff och den sista till 60 dagars villkorligt fängelsestraff.

Domen har inte vunnit laga kraft.

Den här artikeln har uppdaterats med information om brottsrubriceringarna som personerna dömts för.

Diskussion om artikeln