Samuel Purola – sprinterlöparen med det effektiva löpsteget

Redan som treåring stack han ut med sitt löpsteg. Då var det pappa Mika som insåg att det fanns en sprinterlöpare i sonen. Nu 15 år senare hör Samuel Purola till de mest lovande i Europa.
Han har ett fint löpsteg, han lyfter inte foten för högt, den går rätlinjigt precis som den ska och foten pendlar inte via baken
Så analyserar Samuel Purolas pappa Mika sin sons löpsteg på en video då treåriga Samuel lekfullt springer omkring på Lintula sportplan i Uleåborg.
Redan då såg Mika Purola, själv med sprinterlöparbakgrund, att sonen hade anlag för löpning. Det lätta löpsteget finns fortfarande kvar och löptekniken har under pappas ledning förädlats till effektivt, snabbt och vägvinnande.
– Jag märkte redan när Samuel var liten att han hade ett synnerligen lätt löpsteg och tyckte mig redan i det skedet märka att han hade en gynnsam benföring med tanke på sprinterlöpning.
Satsat på löpteknik
Det fanns en viss naturlighet i hans löpning redan då, skrattar pappa och tränare Mika Purola när han sett den gamla videon från 15 år sedan.
Löptekniken har sedan blivit något familjen Purola satsat på i träningen. Mika har satt sig in i modern sprintlöpning och jämfört videor, följt med den nyaste forskningen och läst en hel del facklitteratur för att bilda sig en uppfattning om hurdant löpsteg som är det mest effektiva.
Utgående från den informationen har han och Samuel sedan jobbat på att få till en så optimal löpteknik som möjligt.

– Vi har sökt en snabb markkontakt och en rätlinjig benföring framåt. Knäet ska riktas skarpt framåt och inte hänga efter i en lång bakåtpendling. För om knärörelsen är långsam förlänger det i motsvarande grad markkontakten och steget blir långsammare.
– Det är de grejer vi velat förbättra och det har vi lyckats med. Det är i princip enkla saker. Det gäller att få tajmningen för stegets olika faser att stämma, förklarar Mika Purola.
Teknikträning kan vara mycket tidskrävande och utmattande, men Samuel har haft lätt för att ta åt sig av vad pappa Mika är ute efter.

Grundidén har varit att inte göra stora förändringar utan istället satsa på små men viktiga detaljer och jobba på dem en i taget istället för att göra allt på en gång. Samuels styrkor som löpare ligger just i det naturligt snabba och effektiva löpsteget
– Jag skulle säga att mitt löpsteg hör till de längsta även internationellt sett. Min största styrka är definitivt att jag kan löpa mycket avslappnat med långa steg. I synnerhet på 200 meter är det bra så man orkar löpa längre utan att ta i så man styvnar.
– Alla egenskaper är förstås viktiga, men nu ligger löptekniken i fokus. Vi har jobbat med att hålla tekniken i skick så jag inte behöver tänka på den när jag löper, säger Samuel Purola.
Junior-VM på hemmaplan
Samuel Purolas rekord på 100 meter lyder på 10,31. På 200 meter är personbästat 20,84. I prisskåpet finns flera FM-guld och tre junior-EM medaljer, bland annat silver från U20-EM ifjol.
Det stora målet för säsongen är junior-VM i Tammerfors. Där hör Purola till dem som får axla ansvaret för framgångarna i sprint. I augusti är det EM i Berlin och även det intresserar 18-åringen.
– Junior-VM hemma i Tammerfors blir en fin erfarenhet och möjlighet. Att få tävla inför hemmapublik ger en liten extrapuff. Där skulle jag vara jättenöjd över en finalplats. Sedan är också EM i Berlin intressant, det skulle vara toppen att få mäta sig med det europeiska toppskiktet.
Om direkta tidsmål eller medaljdrömmar för framtiden vill varken Samuel eller Mika Purola desto mera tala om i det här skedet. Båda poängterar att jobbet ännu är på hälft och att de inte vet hur långt på vägen de kommit i det här skedet.
– Nu är det viktigaste att tekniskt gå framåt då brukar också klockan visa positiv utveckling, avslutar Mika Purola.