Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ministrar skrev brev till USA: Befria europeiska företag från Iransanktioner

Från 2018
Uppdaterad 06.06.2018 17:30.
USA:s och EU:s flaggor i bitar
Bild: Ullstein bild - McPHOTO/ All Over Press

Tyskland, Frankrike och Storbritannien kräver att europeiska företag som gör affärer med Iran inte ska beröras av de sanktioner som USA tänker införa mot Iran.

USA meddelade förra månaden att landet drar sig ur kärnenergiavtalet med Iran och inför sanktioner mot landet. Avtalet med Iran har varit i farozonen efter USA:s besked.

I ett officiellt brev till USA:s finansminister Steven Mnuchin och utrikesminister Mike Pompeo skriver de tre EU-länderna att de kraftigt beklagar president Trumps beslut att dra USA ur kärnenergiavtalet.

Trump vill bestraffa alla företag som idkar handel med Iran

President Trump anser att Iranavtalet som ingicks 2015 inte är tillräckligt strängt gentemot Iran, och har meddelat att sanktioner införs mot alla företag som bedriver handel med Iran.

De tre europeiska länderna undertecknade också avtalet 2015 - ett avtal som var avsett att förhindra Iran att utveckla kärnvapen. I gengäld skulle omvärlden häva sina sanktioner mot Iran.

I brevet konstaterar de tre länderna nu att de som nära allierade med USA förväntar sig att företag eller individer inom EU inte drabbas av sanktioner, och att de förväntar sig att landet inte gör något som skadar Europas säkerhetsintressen.

Många europeiska företag har investerat i Iran

Många företag i Europa och USA har kontinuerligt investerat i Iran under de senaste åren tack vara kärnenergiavtalet.

Läkemedelsföretag, banker och oljeföretag har varit speciellt aktiva, och kan lätt skadas av sanktioner.

Tyskland, Frankrike och Storbritannien upprepar i brevet sin åsikt om att avtalet med Iran är den bästa metoden för att förhindra landet att bli en kärnvapennation, och att det inte i det här skedet ser ut att finnas några bättre trovärdiga alternativ.

- Om också Iran drar sig ur avtalet rubbas läget i en region där ytterligare konflikter kunde bli katastrofala, säger den brittiska utrikesministern Boris Johnson, den franska finansministern Bruno Le Maire och hans tyska kollega Olaf Scholz i brevet till de amerikanska ministrarna.

Iran redo starta kärnenergiprogram om avtalet faller

Iran är redo att återuppta sitt kärnenergiprogram utan några begränsningar om kärnenergiavtalet faller, sade Irans ambassadör Reza Najafi på en presskonferens under internationella atomenergiorganet IAEA:s möte i Wien i dag.

Najafi betonade ändå att Iran inte ännu tänker göra något som bryter mot avtalet.

I går meddelade Iran att man förbereder sig på att utöka anrikningen av uran genom att ta i bruk nya centrifuger.

Diskussion om artikeln