Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Krav i Tyskland om att USA byter ut sin ambassadör - gav politiska uttalanden för den högerextrema sajten Breitbart

Från 2018
Uppdaterad 07.06.2018 05:33.
USA:s ambassadör i Tyskland, Richard Grenell.
Bildtext USA:s ambassadör i Tyskland, Richard Grenell, vid ackrediteringsceremonin i början av maj 2018.
Bild: EPA

USA:s nye ambassadör i Berlin har satt många tyska politikers känslor i svall. I en intervju vill han stärka de konservativa krafterna och det ser många som en direkt inblandning i inre angelägenheter. I går fick kan svara på en del frågor vid det tyska utrikesministeriet.

Richard Grenell har hunnit vara ambassadör i Tyskland i endast fyra veckor, men redan nu är det många som vill bli av med honom.

Bakom det ligger bland annat en intervju med Grenell på den högerextrema sajten Breitbart.

I intervjun säger ambassadören att han vill vara med om att stärka de konservativa krafterna i Europa. Krafter som också annars är på frammarsch efter vänsterpartiernas fullkomligt misslyckade politik.

– Vi önskar oss goda samtal med ambassadören, men förutsättningen är förstås att han samtalar med alla och inte bara med de konservativa. Ett regimskifte styrt från Washington behöver vi inte, säger de tyska liberalernas ordförande Christian Lindner.

"Man måste vänja sig"

Sahra Wagenknecht från vänsterpartiet die Linke går ännu längre och kräver att man i Washington klart för fram att det här handlar om fel person på fel plats. Grenell borde bytas ut.

Samma krav ställer också de tyska socialdemokraternas tidigare partiledare Martin Schulz, men förbundskansler Merkels kristdemokrater är inne på en mer försiktig linje.

– Så som jag har lärt känna den amerikanske presidenten och nu ambassadören måste man bara vänja sig och ta det som det kommer, säger kristdemokraten Volker Kauder.

Svärmar för grannlandets kansler

Intervjun i Breitbart är ändå inte det enda som stör de tyska politikerna med den nye ambassadören.

Redan på sin första arbetsdag twittrade Grenell att tyska företag efter det amerikanska avhoppet från Iran-avtalet nu måste lämna landet.

Han har också redan hunnit med att kritisera det tyska försvaret.

Det senaste tilltaget är att han har bjudit in den österrikiske förbundskanslern Sebastian Kurz i samband med dennes besök i Berlin kommande vecka.

Man frågar sig om inte USA har en ambassadör i Wien för de här träffarna.

USA vill gjuta olja på vårgorna

I intervjun för Breitbart prisar Grenell den konservative österrikiske förbundskanslern, som har gått in för regeringssamarbete med det högerextrema frihetspartiet FPÖ.

Ambassadören beskriver Kurz som en rockstjärna och medger att han är ett stort fan.

Från det amerikanska utrikesministeriet försöker man gjuta olja på vågorna och talar om diplomaters rätt till sin åsikt.

Ambassadören själv fick svara på en del frågor då han i går besökte det tyska utrikesministeriet.

I rapporter från mötet heter det att Grenell vill stå för ett nära och förtroendefullt samarbete mellan de två partnerländerna.

Han vill inte heller bli sedd som en person som tar högerkrafternas parti i Tyskland, heter det vidare från tysk sida.

Diskussion om artikeln