Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bara var nionde artist är kvinna på sommarens stora festivaler

Från 2018
Uppdaterad 06.06.2018 22:15.
Artemi Remes om den mansdominerade musikbranschen - Spela upp på Arenan

Musikmediet Nuorgam har utrett hur många procent av artisterna som är kvinnor på de 12 största festivalerna i Finland den här sommaren. Det visade sig att endast var nionde artist är kvinna eller en person som uppfattas som kvinna.

Av de 2078 artisterna är 242 kvinnor, vilket utgör 11,6%

På Weekend Festival i Helsingfors uppträder 69 artister eller band med sammanlagt 105 artister. Endast fem av dem är kvinnor eller personer som uppfattas som kvinnor.

Weekend Festivals informatör Jyri Heikkinens kommentar är att det är svårt att få artister till ett litet land som Finland och att de svarar på publikens önskemål.

Ruisrock i topp - Tuska i botten

En festival som aktivt tänker på jämställdhet i artistutbudet är Sideways. För festivalens promoter Artemi Remes är frågan viktig.

- Nu tänker vi på saken hela tiden när vi bokar och det här året har vi det också. Bland de största artisterna har vi kvinnliga artister: MØ från Danmark, Warpaint, Silvana Imam...

Bäst på att boka kvinnliga artiser är Ruisrock med 22,8 procent och som två placerar sig Flow Festival med 22,7 procent.

Silvana Imam
Bildtext Silvana Imam kommer att uppträda under festivalen Sideways. Arkivbild.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Sämst är heavyfestivalen Tuska med 1,6 procent.

Jag tror det kommer att ändra sig organiskt

Artemi Remes säger att ett artistutbud på 50 procent kvinnor är realistiskt.

- Jo det tror jag nog. Alltså som sagt så tror jag att det kommer att ändras och det har redan ändrat sig nu. Flera av världens största artister är kvinnliga nu men kanske det inte var så på 90 talet. Om man vill göra det så går det. Det finns inga hinder.

Enligt honom är det upp till arrangörerna själva att tänka på hurdan festival de vill organisera och upp till dem själva att fundera på en hurdan värld de vill leva i.

- Jag tror det kommer att ändra sig organiskt. Det är mera kvinnor som leder musikbranschen redan nu och det finns många artister som inte är män. Det kommer att hända av sig själv men det krävs nog aktivt tänkande.

Musikbranschen har varit mycket mansdominerad, men det är bättre nu än för 10-15 år sedan, säger Artemi Remes.

- Kvinnorna hade inte tidigare så många att ha som förebilder, jag tror det har mycket med det att göra.