Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Måstematcherna har inte fått damlandslaget att tappa nattsömnen: ”Två segrar är det som krävs – så är det bara”

Från 2018
Linda Sällström ler brett under ett träningspass.
Bildtext Lättsam stämning. Trots att Finland står med ryggen mot väggen inför matchen mot Österrike kan Linda Sällström och damlandslaget njuta av läget.
Bild: Jarno Kuusinen / AOP

Fyra matcher återstår av damernas VM-kval i fotboll. Enligt damlandslagets uträkningar är minimikravet att ha nio poäng i bagaget efter dessa. Det är så det ska vara, det ska aldrig vara lätt att kvala in till VM, säger chefstränaren Anna Signeul.

Förväntansfullt. Spännande. Roligt.

Där tre adjektiv som chefstränaren Anna Signeul, Vittsjö-målsprutan Linda Sällström och skrällarkitekten Adelina Engman använder för att beskriva de två stundande kvalmatcherna för damlandslagets del.

Under de fyra återstående VM-kvalmatcherna är minimimålet att håva in nio poäng. Motståndarna: Österrike två gånger, Serbien och Spanien borta. Då Finland inte förväntas rucka de spanska gruppettorna är det med andra ord två måstematcher som väntar i juni.

– Det är inte något som jag har tappat nattsömnen över, säger chefstränaren Anna Signeul till Yle Sporten inför matcherna.

– Det är däremot så det ska vara – svårt och tufft. Det ska inte vara lätt att kvala in till VM och det förväntade vi oss aldrig heller, tillägger hon.

Anna Signeul, hösten 2017.
Bildtext Anna Signeul.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Linda Sällström skriver under chefstränarens teser. Två segrar krävs mot Österrike och Serbien för att kunna placera sig bland de fyra bästa grupptvåorna i VM-kvalet.

– Så är det bara, konstaterar hon.

Sällström har all orsak att vara självsäker. I den sista matchen före landslagsuppehållet pangade anfallaren in två mål då Vittsjö besegrade Växjö med 3–0.

– Klart att det ger självförtroende när det går bra strax innan landslagssamlingen. Som forward är det jag som ska göra målen och också därför är det kul när man lyckas med det. Nu känner jag att själförtroendet är på topp.

Uppgiften: Överlista österrikiska fembackslinjen

Adelina Engman stod i sin tur för det avgörande målet då hennes Göteborg fällde dittills obesegrade Kristianstad under den sista omgången före landslagssamlingen. Det efter att hon flyttats in till mitten från kanten av mittfältet.

– Jag trivs bra både i mitten och på kanten. Det är upp till tränaren att bestämma. Men jag känner mig bekväm både i en anfallande och mer defensiv roll, säger åländskan.

Först ut är matchen mot Österrike. Hur bra koll har du på deras spelstil?

– Defensiven är deras starkaste sida. Visst har de vassa anfallare som är starka i dueller, men det är främst försvarsspelet som de litar på.

Österrikarnas fembackslinje har varit i fokus under landslagets träningar så här långt, berättar också Signeul och Sällström. Men exakt hur Finland tänker gå till väga för att ta sig förbi försvarslinjen tänker de inte avslöja.

– Man vet aldrig hur bra spioner de har. Det gäller att kolla på matchen och se om man kan klura ut vad det är som vi försöker göra, säger Sällström.

Finland möter Österrike på fredag klockan 18.00. Yle sänder matchen med svenskspråkigt referat.

Diskussion om artikeln