Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA-diplomater i Kina drabbas av mystiska hälsoproblem - precis som i Kuba tidigare

Från 2018
Centrala Guangzhou har ungefär fem miljoner invånare och växer på höjden. Finanscentret Chow Tai Fook är 530 meter högt.
Bildtext Centrala Guangzhou har ungefär fem miljoner invånare och växer på höjden. Finanscentret Chow Tai Fook är 530 meter högt.
Bild: EPA-EFE

Flera amerikaner som arbetar vid det amerikanska konsulatet i Guangzhou har drabbats av "neurologiska symptom" efter att ha hört konstiga ljud i sina bostäder. En del av dem och deras familjer har flugits hem.

Den senaste anställda vid USA:s konsulat i Guangzhou, eller Kanton som staden traditionellt kallats i väst, som evakuerats är Mark A.Lenzi. Han arbetade med säkerheten vid konsulatet.

Lenzi, hans fru och två barn flögs hem till USA på onsdagen, uppger New York Times.

Enligt Lenzi själv har han och hans fru lidit av symptom som huvudvärk, sömnlöshet och illamående under det senaste året.

Vid tre eller fyra tillfällen har de hört mystiska ljud i sin bostad. En av Lenzis kolleger, som bodde i samma bostadskomplex, evakuerades i april. - Han ska ha diagnostiserats med någon form av mindre hjärnskada.

Det amerikanska utrikesministeriet har skickat ett läkarteam till Guangzhou för att undersöka anställda och deras familjemedlemmar. En del av dem väntas också bli evakuerade.

Precis som i Kuba

Flera amerikanska diplomater i Kubas huvudstad Havanna drabbades av liknande problem i slutet av 2016.

I slutet av 2017 hade en stor del av dem skickats hem och problematiken ledde också till att USA utvisade kubanska diplomater.

Då misstänkte USA att diplomaterna utsatts för överljudsattacker, elektromagnetiska vapen eller någon form av spionage som fått oförutsedda konsekvenser.

Också då klagade diplomaterna över huvudvärk, nedsatt hörsel, illamående och koncentrationssvårigheter.

Också då talade utrikesministeriet om skador som "liknar en hjärnskakning eller en mindre hjärnskada".

En del av diplomaterna i Kuba hade hört konstiga ljud i ambassaden eller i sina bostäder.

Ett mysterium nu som då

Enligt New York Times är det fortfarande oklart vad som orsakade de symptom som diplomater led av i Havanna.

När nu amerikaner drabbas av liknande symptom i Kina riktas misstankarna mot just Kina eller Ryssland, enligt tidningen. Eventuellt också för det som hände i Kuba.

Det är oklart om hälsoproblemen hos diplomater i Guangzhou orsakas av "ljudattacker" överhuvudtaget.

Andra teorier har handlat om någon form av gifter, avlyssningsutrustning som oavsiktligt ger ifrån sig skadligt ljud - eller masshysteri.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har lovat att de medicinska problemen hos personalen och deras familjer i Guangzhou kommer att utredas ordentligt.

Källor: New York Times, AP, Yle

Diskussion om artikeln