Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas stadsdirektör och stadsstyrelse får anmärkning för Arkea-affären

Från 2018
Bild tagen i strömborska skolans matsal, bild på salads bordet.
Bildtext Pargas stadsfullmäktige godkände i juni 2017 ett avtal om att Arkea skulle börja leverera maten till bland annat till skolor, daghem, äldreboenden och bäddavdelningen.
Bild: yle/Daniela Ilvonen

Anledningen till anmärkningen är hur överförandet av stadens kosthåll till Arkea gick till. Pargas stad kan tvingas betala en påföljdsavgift på 200 000 euro.

Det är Pargas stads revisor Krister Rehn som ger en anmärkning åt stadsdirektör Patrik Nygrén och den stadsstyrelse som verkade fram till den 6 juni 2017.

Anmärkningen kom i samband med Pargas stads revisionsberättelse för år 2017.

Stadens revisor kommer inte att förorda beviljande av ansvarsfrihet åt stadsdirektören och den dåvarande stadsstyrelsen för stadens bokslut 2017 angående överförandet av stadens kosthåll till Arkea.

Ärendet behandlas igen vid revisionsnämndens möte nästa vecka på tisdag. Då ger stadsdirektören Patrik Nygrén sin syn på anmärkningen och då tar nämnden även ställning till om ledningen kan beviljas ansvarsfrihet.

SFP i Pargas: Arkea-avtalet gjordes för stadens bästa

I ett pressmeddelande skriver SFP:s fullmäktigegrupp i Pargas att beslutet om Arkea gjordes som en förberedelse inför social- och hälsovårdsreformen, då de nya landskapen inte längre kan köpa matservicen från kommunerna.

I Pargas ville man få ett avtal som garanterar en fungerande service också i fortsättningen, utan att i ett senare skede stå med ryggen mot väggen i förhandlingarna. Av betydelse var också att kunna hålla kvar kosthållets arbetsplatser i Pargas, skriver SFP:s fullmäktigegrupp.

Pargas kan tvingas betala en påföljdsavgift på 200 000 euro

Pargas stadsfullmäktige godkände i juni 2017 ett avtal om att Arkea från hösten skulle börja leverera maten bland annat till skolor, daghem, äldreboenden och bäddavdelningen.

Konkurrens- och konsumentverket har fört Pargas avtal med Arkea till marknadsdomstolen.

Konkurrens- och konsumentverket (KKV) har ansett att Pargas stad gjorde fel då man flyttade över sitt kosthåll till Arkea utan att konkurrensutsätta avtalet.

KKV har föreslagit för marknadsdomstolen att avtalet upphävs och att Pargas stad måste betala en påföljdsavgift på 200 000 euro.

Diskussion om artikeln