Analys: Ovanligt intressant och nervöst då Samlingspartiet och Centern håller partikongresser - vårdreformen är självklart samtalsämne
Samlingspartiet är delat i vårdreformen och det gör partikongressen särskilt intressant i år. På Centerns partikongress i Sotkamo handlar nervositeten i sin tur om regeringssamarbetet med Samlingspartiet, skriver Ingemo Lindroos, politisk reporter på Svenska Yle.
Sällan hålls partikongresser i så här intressanta tider, trots att inga betydande personval kommer att hållas på partijättarnas möten. Det självklara samtalsämnet är vård- och landskapsreformen, eftersom de kommande veckorna är avgörande för hela reformen.
Det slutliga innehållet i reformen är i sin tur avgörande för samarbetet mellan Centern och Samlingspartiet i regeringen.
Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo sade för ett par veckor sedan i Yles program Morgonettan att Samlingspartiet "inte har orsak att stöda vårdreformen, om riksdagsgruppen kommer fram till att reformen inte motsvarar de målsättningar som vi har satt upp".
Vapaavuori ställer till med debatt hos Samlingspartiet
Sällsynt kritiska röster har under den politiska våren hörts bland centrala samlingspartister.
Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori är som bekant en av dem. I intervjun i Yles A-studion i måndags sade han att situationen är rätt så bra, eftersom "det alltmer ser ut som om reformen kommer att falla".
Det är få som i det här skedet drar slutsatsen att hela reformen skulle gå i graven. Men kritiken inom Samlingspartiet kommer inte att minska och det kommer också att höras i debatten på Samlingspartiets kongress.
Dessutom arrangerar partiet en frågestund om vårdreformen redan i kväll, då partiledningen svarar på frågor från fältet.
Vapaavuori deltar i frågestunden och har erbjudit ingredienser för dem som vill sälla sig till kritiken. Han sparar inte på orden då han säger att nästan ingenting längre finns kvar av Samlingspartiets målsättningar. "Det enda som finns kvar är valfriheten, men av den är bara resterna kvar", sade Vapaavuori i A-studion.
Samlingspartistiska avhoppare är ett säkert samtalsämne
Riksdagsledamoten Elina Lepomäki, som har meddelat att hon kommer att rösta mot reformen, är inte med på partikongressen, utan deltar i den internationella ekonomiska elitens Bilderberg-möte i Italien.
Trots det ger både Lepomäkis och avhopparen Harry Harkimos protester mot vårdreformen tilläggsingredienser för en intensiv debatt bland samlingspartisterna.
Om ytterligare en samlingspartistisk riksdagsledamot röstar mot reformen innebär det sannolikt att hela lagförslaget faller.
Regeringens stöd för vårdreformen är knappt, med en majoritet på 101 riksdagsledamöter mot 98.
Motargumentet mot kritiken är att den länge eftersträvade valfriheten i vården aldrig har varit så nära att förverkligas som nu. Om Samlingspartiet inte tar chansen kan den ekonomiska liberalismens främsta försvarare vara tvungna att vänta flera regeringsperioder på följande chans.
Centern kämpar med dåliga stödsiffror
Dessutom står hela regeringssamarbetet på spel. Statsminister Juha Sipilä har signalerat att hela regeringen faller, om vårdreformen inte godkänns. På Centerns kongress i Sotkamo kommer det att sneglas intensivt på regeringskollegornas samtal i Åbo.
Samtidigt har Centern sitt eget dåliga stöd att kämpa med, då partikongressen är startskottet för årets valrörelse. Partiet har ett stöd på 17 procent jämfört med 23 procent i riksdagsvalet.
I den situationen är det ett otacksamt scenario att tvingas fälla regeringen för att hanka sig fram som minoritetsregering ända fram till valet.
Även om de här scenarierna inte hörs i den offentliga allmänpolitiska debatten kommer det att spekuleras vilt om alla alternativ under minglet på kvällstimmarna i Sotkamo och Åbo.
Spänd väntan i riksdagen då vårdreformen drar ut på tiden - ministeriet stoppade omtalade pilotförsök
Regeringen har vikt 200 miljoner euro för pilotförsöken.