Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Humaniststuderande: Yle är den ideala arbetsgivaren i Finland

Från 2018
Kuvassa Matia (Kasper Lindell)
Bild: Yle / Ulla Broholm

Av arbetsplatserna i Finland är Yle den ideala arbetsgivaren. Det anser studerande inom humaniora, kultur- och pedagogikbranschen enligt en färsk undersökning. Yle kom på första plats också i fjol.

Topptrion för drömarbetsplatser bland humanist-, kultur- och pedagogikstuderande var förutom Yle Helsingfors stad och Europeiska unionen.

Resultaten grundar sig på en internationell undersökning av företaget Universum, som har specialiserat sig på forskning och utveckling inom ämnet arbetsgivarimage. Ungefär 10 600 studerande gav sin syn på arbetslivet och arbetsgivare under perioden november 2017– april 2018.

Förutom humanistbranschen intervjuades studerande inom ekonomi, teknik, IT, juridik, hälsovård och medicin.

På önskelistan: Ett betydelsefullt arbete och intellektuella utmaningar

För studenterna är det viktigt att arbetet är betydelsefullt och de understryker också vikten av balans mellan jobb och fritid. Utöver det önskar sig studenterna intellektuella utmaningar men också trygghet och stabilitet.

Vid sidan av en konkurrenskraftig grundlön betonades mångsidiga arbetsuppgifter, liksom en respektfull kultur. Både kvinnor och män uppskattade dessa. För männen var avancemangsmöjligheterna aningen viktigare, kvinnor å sin sida underströk också företagskulturens betydelse.

“Intresset för Yle bland humaniststuderande har hållits starkt och stabilt, och det är viktigt för oss. För studenterna är det viktigt att arbetet är betydelsefullt, och det är glädjande att public service-arbete inom mediebranschen anses vara sådant. Förändringstakten inom branschen är verkligt snabb och vi behöver inspirerade och motiverade unga förmågor till branschen – också inom IT-uppgifter. Konkurrensen om i synnerhet IT-proffs är extra hård”, säger Yles HR-, kommunikations- och strategidirektör Gunilla Ohls.

De tre populäraste arbetsgivarna bland ekonomiestuderande är Finnair, Google och OP-gruppen. Topptrion bland teknikstuderande är Kone, ABB och Wärtsilä, och inom IT intresserar Google, Microsoft och Supercell allra mest.

De finländska resultaten och vinnaren av drömarbetsgivarpriset offentliggjordes torsdagen den 7 juni på tillställningen Universum Awards i Helsingfors. Yle har också tidigare kommit på första plats i Universum Awards, åren 2014, 2015 och 2017. Kategorin var också då humanist-, kultur- och pedagogikstuderande.