Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Spänd väntan i riksdagen då vårdreformen drar ut på tiden - ministeriet stoppade omtalade pilotförsök

Från 2018
Juha Sipilä, Petteri Orpo och Antti Häkkänen i riksdagen.
Bildtext Juha Sipilä, Petteri Orpo och Antti Häkkänen i riksdagen.
Bild: Lehtikuva

Social- och hälsovårdsministeriet har stoppat pilotförsöken om valfrihet i social- och hälsovården. Regeringen hade redan reserverat 200 miljoner euro för pilotförsöken, som en del av den stora vårdreformen.

Ministeriets generaldirektör Kirsi Varhila uppger att beredningen av pilotförsöken avbröts efter kritiken från riksdagens grundlagsutskott förra veckan.

Social- och hälsovårdsministeriets generaldirektör Kirsi Varhila.
Bildtext Kirsi Varhila.
Bild: Lehtikuva

Grundlagsutskottet påpekade att beredningen av vårdreformen har "framskridit tämligen långt" trots att riksdagen ännu inte har godkänt några lagar på området.

"Det är ytterst problematiskt att genomförandet av reformen har inletts i så omfattande skala, exempelvis genom de regionala pilotförsöken, innan lagen har antagits", heter det i pressmeddelandet från utskottet.

Spänd väntan i riksdagen

I riksdagen blir stämningen nu allt mer spänd, då behandlingen av vårdreformen drar ut på tiden. Grundlagsutskottets kritik och ändringsförslagen till det stora lagpaketet innebär ännu mer jobb för social- och hälsovårdsutskottet, som har en nyckelroll i behandlingen.

Utskottet väntar nu på instruktioner från regeringen och de berörda ministerierna om hur lagarna ska korrigeras och finslipas. Instruktionerna borde komma utskottet till kännedom i början av nästa vecka, enligt flera insatta källor.

Då social- och hälsovårdsutskottet är klart med sitt betänkande om lagpaketet, ska det granskas en sista gång av grundlagsutskottet. Det här arbetet kan ta flera veckor.

Därmed verkar det alltmer osannolikt att riksdagen hinner rösta om vårdreformen före den planerade sommarpausen i juli. Om omröstningen skjuts fram till hösten, innebär det också oundvikligen att det planerade landskapsvalet skjuts fram.

Tunga partikongresser under veckoslutet

Knäckfrågan är om vårdreformen överhuvudtaget kan korrigeras och finslipas så att den fortfarande tillfredsställer alla regeringspartier.

Vårdreformen är ett givet samtalsämne under veckoslutet, då både Centern och Samlingspartiet ordnar sina respektive partikongresser.

Samlingspartiets vice gruppordförande Ben Zyskowicz intygade på torsdag eftermiddag att stämningen i riksdagsgruppen var god.

- Vi är mycket eniga. De som har anmält avvikande åsikt har redan gjort det, jag tror inte att de blir fler, sade Zyskowicz.

Ben Zyskowicz.
Bildtext Ben Zyskowicz.
Bild: Lehtikuva

Riksdagsledamöterna Elina Lepomäki och Susanna Koski har meddelat att de tänker rösta emot vårdreformen. Riksdagsledamot Harry Harkimo lämnade Samlingspartiet tidigare i våras och väntas också rösta mot.

Yles senaste partimätning visar att stödet för Samlingspartiet har fortsatt nedåt, och SDP ligger igen i täten. Samlingspartiets gruppordförande Kalle Jokinen medger att debatten kring vårdreformen sannolikt påverkar opinionen.

- Det har säkert betydelse, då debatten går het och det finns en viss osäkerhet kring reformen. Men vi får starka hejarop från fältet, säger Jokinen.

Diskussion om artikeln