Metanmängderna på Mars varierar under olika årstider – forskarna kan inte utesluta en biologisk källa
Nasas robotbil Curiosity har lagt märke till att mängden metan på Mars varierar under olika årstider. På vintern har nivåerna som uppmätts varit tre gånger högre än på sommaren.
Nasa berättade om sin upptäckt på torsdagen.
Forskarna är oense om vad variationerna beror på. Metan kan härstamma från is, men forskarna kan inte utesluta möjligheten att en biologisk källa ligger bakom variationerna.
På jorden är det växter och djur som ger upphov till det mesta av metanen i atmosfären. Men metan kan också finnas lagrat i is.
Meteorologiska institutets rymdforskare Ari-Matti Harri anser att den nya upptäckten är av betydelse.
– Man har tidigare upptäckt att det finns metan på Mars, men inga noggranna värden har kunnat uppmätas. Nu fick man tydliga siffror, säger Harri.
Meteorit-teori förkastas
Enligt forskaren är det ännu omöjligt att säga om variationerna beror på biologiska källor eller inte. Ett alternativ kunde man nu ändå utesluta.
– Tidigare tänkte man att metanen kan härstamma från meteoriternas organiska föreningar. Nu var variationerna i metannivåerna ändå så stora att meteoriterna inte kan förklara dem, säger Harri.
För att göra sitt nya fynd har Nasa-forskarna fått hjälp på traven av finländsk teknik. Curiosity-rymdbilen är nämligen utrustad med tryck- och fuktighetsmätare som utvecklats av Meteorologiska institutet och företaget Vaisala.
Den här artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Metaanin määrä Marsissa vaihtelee eri vuodenaikoina skriven av Jani Parkkari.