Världens rikaste länder samlas till G7-toppmöte - men Donald Trump sätter sig på tvären
Världens rikaste länder samlas idag till G7-möte i Kanada. Stämningen verkar vara kylslagen. Det är oenighet om helt grundläggande frågor mellan USA och resten av världen.
Flera av ledarna för de rikaste ekonomierna har redan anlänt till Quebec. Det är egentligen bara grannlandets president Donald Trump som saknas.
Förutom de europeiska länderna Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Italien, är också Europeiska unionen med. Världsbanken deltar också i G7-arbetet.
Japans premiärminister kom via Washington, där han möttes på torsdagen med president Trump.
Är USA alls intresserat av G7?
I ett skede fanns det till och med osäkerhet om USA:s president alls tänkte komma till årets möte. På samma sätt sände han nyligen sin vicepresident Mike Pence till ett möte med de latinamerikanska ledarna.
Orsaken till ointresset skulle vara tisdagens toppmöte i Singapore med Nordkoreas ledare Kim Jong Un.
Men på en presskonferens på torsdagen tillsammans med premiärminister Abe meddelade Trump att han egentligen inte behöver förbereda Nordkorea-mötet. Det har varit igång så länge.
Trump vill inte bli uppläxad av G7-kolleger
En annan orsak att utebli kunde vara att president Trump ogillar att bli uppläxad av sina kolleger och statsministrarna från de allierade länderna i G7.
Trump lär vantrivas speciellt i sällskap med Theresa May och Angela Merkel.
Det finns många ämnen att vara oense om, och Trump kommer att få höra dem alla i Kanada; Paris-klimatavtalet, Iran-avtalet och nu senast strafftullarna på stål och aluminium.
Man är inte medlem för evigt i G7
G7 grundades i mitten av 1970-talet av de sex rikaste länderna i världen. Senare kom Kanada med. Nu är det fråga om nya medlemmar borde tillåtas, och om hela organisationens framtid.
Åren 1997-2014 var också Ryssland med. Då kallade man sig G8. Men Ukraina-krisen gjorde att Ryssland inte längre tilläts delta. Alltför stor oenighet fanns om centrala frågor.
Nu är det USA som har startat ett krig. Dessutom mot de andra medlemmarna i G7-klubben. Inför mötet i Kanada talar många om behovet av artiga men uppriktiga diskussioner.
”Handelskriget drabbar alla”
Frankrikes president Emmanuel Macron anlände till Kanada redan på onsdagen. Vid en presskonferens på torsdagen tillsammans med premiärminister Justin Trudeau var de två eniga om behovet av artighet. Men de nämnde också behovet att tala president Trump tillrätta.
Stål- och aluminiumtullarna drabbar också de amerikanska arbetarna, när råvarorna blir dyrare, sa de. handelskriget drabbar alla och kräver motåtgärder, som president Trump redan har hunnit kritisera.
Kan man enas om något alls?
G7 är inget beslutsfattande organ, men man vill ändå komma hem med något gemensamt ställningstagande. Det kan bli svårt i år, om man inte kan nå enighet om de mest elementära frågorna om behovet av internationellt samarbete och gemensamma avtal.
Emmanuel Macron beklagade om USA nu vill isolera sig. Ett synligt bevis på det kan bli att USA inte deltar i den slutkommuniké som brukar godkännas av alla deltagare.
Det kan tolkas på två sätt. Som att USA vägrar delta. Eller att de övriga länderna inte låter sig störas av en medlems halsstarriga motstånd, utan avger en resolution ändå.
Urvattnat om plastkassarna
G7-mötena är fortfarande så viktiga och stora att det finns demonstranter som anser det lönsamt att dyka upp bakom de polisförstärkta stängslena.
Miljöorganisationen Greenpeace hör till dem som protesterar. De anser att det kanadensiska förslaget om att minska på plastkassar och annat avfall är för litet. Mycket mer borde göras för att totalförbjuda plastavfallet mycket snabbare, anser demonstranterna.
Vid G7-mötet görs ett försök att uppmärksamma den ökande mängden plastavfall i haven. G7-organisationen ska själv försöka minska på avfallet i samband med alla måltider och liknande.
Källor: Washington Post, CNBC, CBC news, globalnews.ca, G7:s egen webbsida.
Texten har korrigerats: Det är värdlandet Kanada som har föreslagit ett avtal om plastkassarna.