Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Washington Capitals är Stanley Cup-mästare – Alexander Ovetjkin historisk Conn Smythe-vinnare

Från 2018
Uppdaterad 08.06.2018 08:00.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se höjdpunkterna från den avgörande finalen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det krävdes bara fem matcher för att avgöra årets finalserie i NHL. Med sin första matchboll lyckades Washington Capitals säkra sitt första Stanley Cup-mästerskap. Samtidigt blev Alexander Ovetjkin den första ryska kaptenen att föra sitt lag hela vägen.

Glädjen var total i Washington-lägret när slutsummern löd i Las Vegas. 2–3 hade blivit 4–3 under den tredje och avgörande perioden. Ingen var lyckligare än kaptenen Alexander Ovetjkin.

– Vi gjorde det, baby! Till alla fans: Gå och ta en öl eller något och fira, vi är Stanley Cup-mästare, uppmanade Ovetjkin i tv-intervjun efter att ha fått lyfta bucklan för första gången.

Ovetjkin valdes också till slutspelets mest värdefulla spelare och belönades med Conn Smythe-trofén. Målsprutan noterades sist och slutligen för 15 mål i slutspelet.

Thrilleraktig avgörande femte final

Den avgörande femte matchen visade sig bli en nagelbitare. Efter en mållös första period var det Washingtons Jakub Vrana som inledde målskyttet sex och en halv minut in i den andra perioden. Kvitteringen kom ändå snabbt i form av Nate Schmidt.

Elva sekunder efter 1–1-målet drog ändå Brayden McNabb på sig en utvisning för tripping – och ingen annan än Ovetjkin steg fram. 2–1 i power play signerat den ryska kaptenen.

Alexander Ovetjkin firar mål.
Bildtext Alexander Ovetjkin firar sitt 15:e slutspelsmål.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Men sedan tog hemmalaget Vegas över matchen. Först styrde David Perron in kvitteringen samtidigt som han tacklades in i målet och med 29 sekunder på klockan var det sedan Vegas tur att lyckas i numerärt överläge. Med Ovetjkin i utvisningsbåset pangade Vegas in 3–2 i form av Reilly Smith.

Men Washington hade verkligen inte gett upp. Tränaren Barry Trotz beordrade spelarna att pressa Vegas till synes utmattade backar direkt i den tredje perioden – och det taktiska ombytet gav utdelning snabbt.

Först kvitterade rivjärnet Devante Smith-Pelly, som till slut stod som finalseriens främsta målskytt, och med sju och en halv minut på klockan satte dansken Lars Eller in segermålet.

"Stanley Cup kommer till Danmark!"

Eller blev den första danska spelaren att vinna Stanley Cup.

– Det är helt otroligt. Det är så många känslor. Jag kunde inte sova före matchen. Hela dagen har varit sjukt nervig, men det kändes bättre när matchen körde igång, säger matchhjälten Lars Eller i tv-intervjun efter matchen före han bytte om till modersmålet:

– Stanley Cup kommer till Danmark!

Efter att kaptenen Ovetjkin lyft bucklan för första gången gav han den vidare till den svenska centern Niklas Bäckström.

– Det här är något vi har väntat så otroligt länge på. Den är mycket tyngre än vad jag hade förväntat mig. Men det här är något som vi har drömt om sedan vi var barn. Det är helt fantastiskt, säger Bäckström.

Resultat, NHL:

Vegas – Washington 3–4
VGK Haula 0+0, -1, istid 16:50
Washington mästare med 4–1 i matcher.

Videobilder från Viasat.

Diskussion om artikeln