Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WWF-rapport: Turism och dålig avfallshantering håller på att göra också Medelhavet till ett plasthav

Från 2018
Plastflaskor i havet

Medelhavet är på väg att fyllas av plastskräp och mikroplast, visar en ny rapport av WWF. Problemen härstammar främst från massturism, brister i avfallshanteringen och användningen av plastvaror.

Den enorma mängden plastskräp och mikroplast håller på att förvandla Medelhavet till ett plasthav. Det varnar naturorganisationen WWF, som publicerat en färsk kartläggning om havets tillstånd på Världshavsdagen.

Enligt organisationens färska rapport ökar turismen i Medelhavsområdet mängden plast i naturen med 40 procent varje sommar.

Detta i kombination med dålig avfallshantering innebär att upp till 95 procent av allt skräp som hamnar i havet är plast. Största delen härstammar från konsumtionsvaror.

Fyra gånger mer mikroplast än i norra Stilla havet

Forskarna är särskilt oroliga över mikroplast, som det finns en rekordmängd av i jämförelse med världens andra hav. Exempelvis innehåller vattnet i Medelhavet fyra gånger högre halter av mikroplast jämfört med det stora sopområdet i norra Stilla havet.

- Medelhavet innehåller en procent av världens vatten, men upp till sju procent av totalmängden mikroplast i haven. Det innebär att Medelhavet har världens högsta halter av mikroplast, uppger WWF:s havsexpert Anna Soirinsuo i organisationens pressmeddelande.

Situationen är särskilt oroande för djurens del, eftersom praktiskt taget alla djur i Medelhavet äter plastskräp. Det finns en rekordmängd mikroplast i Medelhavet och genom näringskedjan blir plasten också ett hot för människans hälsa, eftersom vi får plast i oss genom att konsumera havsdjur.

Den enskilda turisten kan påverka

Över 200 miljoner turister besöker länderna kring Medelhavet årligen. Merparten av plasten som hamnar i Medelhavet härstammar från Turkiet och Spanien.

De europeiska länderna producerar 27 miljoner ton plast årligen och bara en tredjedel återvinns. För att minska på plastmängderna i haven krävs därmed satsningar på återvinning och avfallshantering.

Också den enskilda turisten kan dra sitt strå till stacken genom att till exempel undvika engångstallrikar och engångsmuggar samt genom att köpa dricksvatten i tio liters vattendunkar i stället för mindre flaskor, påminner WWF.

Diskussion om artikeln