Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Haula tacksam men besviken – tårögd Oshie tillägnade mästerskapet sin far med Alzheimers: “Det här kommer han aldrig att glömma”

Från 2018
Erik Haula och T.J. Oshie i farten.
Bildtext Erik Haula och T.J. Oshie i farten.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Det här var den roligaste tiden i mitt liv, konstaterar NHL-finalens enda finländare efter den avgörande förlusten. För Washingtons T.J. Oshie var segern däremot extra speciell – yttern fick fira sitt första mästerskap med sin sjuka far.

Vegas Golden Knights var till slut bara tre segrar från att fullborda det som av de flesta experterna kallat den största skrällen i nordamerikansk proffsidrottshistoria. Men expansionslaget gick samma öde till mötes som St. Louis Blues under sin första säsong i toppligan – Stanley Cup-mästerskapet gick till motståndarna.

– Det här var den roligaste tiden i mitt liv, konstaterade Vegas Erik Haula direkt efter matchen enligt hockeyreportern Sheng Peng.

Men efter en stund lade sig besvikelsen. Det bättre laget vann den här gången, säger Haula till Yle efter nederlaget.

– De spelade bättre, gjorde bättre mål. Det kan man inte längre göra något åt, säger Haula.

– Men visst finns det mycket positivt, som säkert är lättare att se senare. Vi hade ett jättebra lag. Ingen trodde på oss, men vi gjorde det. Det räckte ganska långt. Det var en fin säsong, men nu känns det bara tomt, fortsätter han.

"Vill aldrig spekulera"

Det värsta, enligt Haula, är att Vegas egentligen inte klarade av att spela på sin högsta nivå när det gällde som mest. Fram till finalserien gick Golden Knights som tåget, men mot Washington kom väggen emot.

– Det var små marginaler. Som James Neal konstaterade så vill man aldrig börja spekulera om hur det kunde ha gått om man bara spelat bättre, säger Haula.

– Så gick det den här gången.

Erik Haula och resten av Vegas-truppen tackar hemmapubliken.
Bildtext Erik Haula och resten av Vegas-truppen tackar hemmapubliken efter finalförlusten.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Det var uppenbart att förlusten var känsloladdad för Vegas-truppen – lika som hela säsongen. Laget svetsades samman med staden på ett otroligt efter massakern i Las Vegas i början av oktober 2017 och att säsongen tog slut framför hemmapubliken gjorde det inte lättare.

– Det är inte lätt att beskriva känslorna just nu. Då slutsummern gick var det ganska känslosamt, berättar Haula.

Oshie fick fira med sin sjuka far

Känsloladdat var det också i Washingtonlägret.

Det var ingen fråga om hur mycket mästerskapet betydde för inte minst Alexander Ovetjkin, som inte kunde hejda sin glädje då han först hoppade in på isen och sedan fick lyfta Stanley Cup-pokalen som första ryska lagkapten i NHL någonsin.

Men speciellt känslosam var mästerskapet för T.J. Oshie. Yttern letade snabbt fram sin familj efter att ha fått lyfta bucklan och omfamnade sin far.

– Min far… han minns inte så mycket längre, berättar Oshie för NBC med en klump i halsen.

– Men vet du, det här kommer han aldrig att glömma.

För Oshie, som gick över till Washington inför säsongen 2015-16, var mästerskapet också karriärens första.