Postbacken i Borgå fyller 50 år - firar med fars och får i flera former
I år firar Postbacken 50 år av verksamhet i Illby. Med teater, hantverk och utställningar. Intresset för amatörteater är stort och föreningen håller byggnaderna i skick. Och så klart betar fåren i hagen.
Även den här sommaren blir det blir full rulle på Postbacken i Illby, lovar verksamhetsledare Marit Björkbacka. Om bara vädret håller lär friluftsmuseet få fler besökare än ifjol då 5 300 personer hittade ända fram.
Björkbacka och garantiföreningen dukar alltså upp ett digert program med komedier och farser, utställningar, kurser, en hantverksvecka, allsång och avslutningsvis höstjazz.
Det har gått 50 år sedan föreningsverksamheten inleddes på Postbacken. Jubileet firas med en afton i augusti.
- Vi kommer att träffa backstugusittare och höra musik. Thomas Lundin är konferencier under kvällen och då får vi höra mera om Postbackens historia, säger Björkbacka.
I Sandströms trädgård ordnas en utställning med fotografier av gamla Postbacksbor.
Ifjol drabbades Postbacken av skadegörelse. Några fönster slogs in och saker kastades omkring. I år har friluftsmuseet lämnats ifred.
Postbacken är inte bara kultur och nöje utan också ett museum med hus ända från 1700-talet som måste skötas om.
- Vi har vår lokala snickare Dennis Tallberg som sköter det. I år gör vi eldstaden i Halmmuseet. Den har sprickor och spjället går inte upp. Pipan börjar också vara i dåligt skick. Vi har också problem i kaffestugan som vi måste ta i tu med innan säsongen börjar. De varma vintrarna har gjort att det är fukt i teglen och så har det frusit och sedan spruckit. Och i höst ska vi byta taket på Fanny Ingelins uthus, äger Björkbacka.
Tallberg står för byggnadsarbetena, men övrigt underhåll sköts med talkokrafter. Garantiföreningen har fått understöd för sommarens reparationer från bland annat från NTM-centralen.
Komedier och kärleksmöten
I sommar bjuder Postbacken på tre pjäser.
Maria Arnadottir besöker friluftsteatern med Kärlekens outgrundliga vägar. Det är en samling påhittade och sanna historier om kärlek som utspelar sig i Mellanöstern, på norra Island, i Leningrad och Malmö.
Eline Lundeberg och Albert Häggbloms visar en sommarversion av Fuck Tinder. Det är en galen komedi och dejting, sex och relationer.
Sommarens fars är Charleys tant av Brandon Thomas. Det är Kim Gustafsson, Jermo Grundström (regi), Borgå Folkakademi och Borgåbygdens Ungdomsförbund (BUF) som åter står bakom produktionen.
- Den hade funnit som idé redan tidigare och eftersom det blev regissörsbyte här ganska sent i år så började vi snabbt fundera med Jermo Grundström vad som skulle fungera. Vi hade lite olika alternativ och så blev det till slut Charleys tant för den kändes rätt, säger skådespelaren Kim Gustafsson.
Ökat intresse för amatörteater
Årets ensemble är rätt ung och representerar Borgåbygdens ungdomsförbund på ett bra sätt. I Charleys tant finns flera unga roller, vilket passar utmärkt eftersom teaterverksamheten riktas till amatörer.
- Det ska vara så för det är uttryckligen BUF:s uppdrag, att det också är lite teaterskola samtidigt. Det är öppet för alla, precis vem som helst kan anmäla sitt intresse. I år råkar det sig att det är övervägande ganska färska människor. Vi är nio på scenen, säger Gustafsson.
BUF ordnar studier i teaterkonst för skolungdomar i Borgå. Studerande som går Borgå folkakademis kurs i teater deltar också i sommarteatern på Postbacken
Och enligt Kim Gustafsson verkar det finnas ett intresse för amatörteater för tillfället.
- Det ser så ut. Jag tror att Lurens också hade ganska bra med folk i år. Det har kanske varit en liten svacka. Jag vet att alla teaterlinjer på olika folkhögskolor har haft det tufft de senaste åren. Det kan bero på samhällets inställning och ekonomi. När det är svåra tider blir ungdomarna förnuftiga och tänker att de vill ha riktiga jobb, men nu ser det bra ut igen.
Gästkonstnären tovar ull
Sommarens gästkonstnär i residenset Lindnäs är textilkonstnären Sirpa Tuomaala från Tammerfors.
Hon jobbar bland annat med fårull i alla dess former och ställer ut textilier av tovad ull. Under sommaren på Postbacken skall Tuomaala också planera en hel klädserie i ull.
I smedens uthus huserar Illbyhantverkaren Tarja Heikkilä med fåglar av björkris. Och fåren anländer med stor sannolikhet till Hantverksdagen den 1 juli.
Postbacken lockar besökare från hela Östra Nyland, men hur förhåller sig Illbyborna till friluftsmuseet?
- De brukar synas här. Många kommer när det är något evenemang som Barnens dag eller Hantverkardagen. Barnen leker här och frågar om fåren redan har kommit. Och de brukar sedan komma och mata dem.
I byn hålls också en auktion med saker som donerats från olika håll. Intäkterna brukar gå till Postbacken och det känns bra, säger Marit Björkbacka