Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Militärt möte på hög nivå på Königstedt gård – amerikanska och ryska generaler möts

Från 2018
Uppdaterad 08.06.2018 13:26.
Diplomatbilar på väg till Königstedts gård för möte mellan amerikanska och ryska generaler.
Bildtext Diplomatbilar på väg till Königstedts gård för möte mellan amerikanska och ryska generaler.
Bild: Lehtikuva

Amerikanska och ryska generaler träffas i dag på finländsk mark för att diskutera säkerhetsläget i världen. Enligt uppgifter till Yle Nyheter är mötesplatsen statsrådets gård Königstedt i Vanda.

De amerikanska representanterna hade på morgonen redan anlänt till Königstedt, medan den ryska delegationen var i antågande.

I mötet deltar den amerikanska försvarschefen, general Joseph F. Dunford Jr och hans motsvarighet i Ryssland, generalstabschefen, armégeneralen Valerij Gerasimov.

Rysslands delegation anländer till Helsingfors-Vanda för möte med amerikansk general.
Bildtext Den ryska delegationen anländer till Helsingfors-Vanda.
Bild: Lehtikuva

Informationen inför mötet har varit relativt knapphändig men i ett pressmeddelande från general Dunfords stab meddelas att diskussionerna kommer att beröra säkerhetsläget i Europa och andra nyckelregioner, samt ländernas militära förbindelser gällande Syrien.

Forskaren Matti Pesu från Utrikespolitiska institutet bedömer att generalerna kommer att diskutera utvecklingen i både Syrien och Ukraina, möjligen också kärnvapenfrågan.

– Med en dialog mellan militärerna vill man undvika bedömnings- och räknefel gällande den andra partens aktiviteter och intressen, säger Pesu till STT.

Militära ledare från Ryssland och USA möts på Königstedt gård i Vanda.
Bildtext Generalerna träffas på statsrådets gård Königstedt som används för representation.
Bild: Lehtikuva

Försvarsmakten har styrt upp mötet men ingen representant från Finland kommer att delta. Generalerna Dunford och Gerasimov kommer förutom att träffa varandra, även enskilt träffa president Sauli Niinistö och Försvarsmaktens kommendör, general Jarmo Lindberg.

Joseph Dunford träffade Lindberg redan under gårdagen.

Liknande möten ordnas ungefär en gång per år för att försäkra att det finns en dialog mellan länderna. Tanken är att mötena ska vara så gott som hemliga och man är ofta tystlåten om mötesagendan.

Anledningen till varför mötet hålls just på finländsk mark är att både USA och Ryssland har ett förtroende för Finland, säger utrikesminister Timo Soini.

– Det är hemskt bra att USA och Ryssland för en dialog till och med i ett skärpt internationellt läge. Finland är känt för att kunna ordna och bidra till dylika diskussioner, säger Soini.

USA:s och Rysslands militära ledare har en gång tidigare träffats i Finland. Det var i oktober 2008 då generalerna Nikolaj Makarov och Michael Mullen möttes i Helsingfors.

Källor: Yle Uutiset, STT

Artikeln uppdaterades 8.6.2018 klockan 13.26 med Timo Soinis kommentar.

Diskussion om artikeln