Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"In med skjortan innanför byxorna!" - korrekt klädkod ett måste i franska nationalförsamlingen

Från 2018
Francois de Rugy (i mitten) efter att ha blivit vald till chef för chef för själva Nationalförsamlingen. François Ruffin nere till höger utan kavaj.
Bildtext Francois de Rugy (i mitten) efter att ha blivit vald till talman i nationalförsamlingen. François Ruffin nere till höger utan kavaj.

För eller emot klädkoden i nationalförsamlingen har lett till en hätsk debatt i franska medier. När den kände politikern François Ruffin nyligen ställde sig upp för att börja tala inför kollegorna var skjortan delvis utanför byxorna i ryggen.

- Sedan ett tag utspelas surrealistiska scener i franska nationalförsamlingen. Oj, vilken show, löd kommentarerna på en privat TV-kanal som sände live.

- Herr minister, hann François Ruffin bara säga. Han vände sig till en manlig minister.

Därefter blev han avbruten av nationalförsamlingens vice talman Annie Genevard som uppmanade vänligt men bestämt inför hela församlingen:

- In med skjortan i byxorna!

Den franske parlamentsledamoten François Ruffin i Paris den 5 maj 2018
Bildtext Den franske parlamentsledamoten François Ruffin i Paris den 5 maj 2018
Bild: EPA-EFE/YOAN VALAT

François Ruffin puttade lydigt in skjortan innanför byxlinningen.

- Tack herr ledamot, sade därefter Annie Genevard som senare förklarat att hon tyckte att det behövdes lite ordning.

Elegans eller översittarfasoner?

Men många kritiker undrar om detta verkligen är en fråga om elegans, eller om hon betett sig som en lekskolefröken?

- Översittarfasoner, tycker unga servitrisen Léa på livliga brasseriet La Confidente. Det ligger i Paris östra stadsdelar.

- Ruffin blir inte sämre som politiker, även om han slarvat lite med klädseln, säger hon.

Fast Richard, ägaren till brasseriet tycker att politikern gick för långt.

- En politiker som tjänar flera tusen euro i månaden måste klä sig respektfullt. Det var bra att vice talmannen tog sig an rollen som klädpolis i nationalförsamlingen, menar Richard.

Gillar att provocera

Noteras bör att samme politiker orsakade stor polemik i nationalförsamlingen redan i januari.

- Fru idrottsminister jag vill tala med er på ett humant vis om ett viktigt skatteförslag, sade François Ruffin då han vände sig till en kvinnlig regeringspolitiker.

Sedan tog han av sin svarta tröja och stod iklädd en gräsgrön fotbollströja. Därefter lade han fram ett skatteförslag gällande de enorma övergångssummor som sker inom proffsfotbollens spelarövergångar.

Ruffin tillrättavisades dock med besked:

- Det finns klara regler i vår nationalförsamling. Inga extravaganser är tillåtna här, sade talesmannen mycket irriterat.

Slutade med böter

Det gick så långt att det blev böter. François Ruffin fick betala 1 378 euro, vilket motsvarar en fjärdedel av hans månadslön som ledamot.

Strax därpå infördes den omtalade klädkoden.

- Nu är det hädanefter obligatoriskt med kläder som smälter in i stadsbilden, meddelade nationalförsamlingens talman François de Rugy.

Religiös klädsel har blivit strängt förbjudet, liksom reklamtröjor för företag. Inte heller sportkläder får förekomma. Då jeans anses vara sportkläder i Frankrike passar det inte heller in.

Har blivit friare

Slips och kavaj är dock inte ett tvång som det var förr. Så klädkoden är inte längre lika strikt.

- Men man vet egentligen inte exakt var gränsen går för kläder som ska smälta in i stadsbilden. En annan stor fråga är om alla ledamöter kommer att respektera den nya klädkoden, säger journalisten Cyprien Cini på privata radiokanalen Europa 1.

- Lycka till! önskar han beslutsfattarna.

Senatorn Moetai Brotherson i Paris den 20 juni 2017
Bildtext Moetai Brotherson i Paris den 20 juni 2017
Bild: imago/PanoramiC/ All Over Press

Moetai Brotherson, ledamot från Tahiti, kom en stekhet dag i Paris till nationalförsamlingen iklädd blommig skjorta, shorts och sandaler.

- Detta är ju vardagskläder i min del av världen, förklarade han.

I tv löd kommentarerna: "totalt annorlunda stil" och "alla stirrar på honom."

- Jag är en okonventionell politiker. Så jag kommer som jag är, tillade Moetai Brotherson.

Svalt klädd

- Med min klädstil hoppas jag uppmärksamma franska Polynesien, en region som ofta glöms bort.

De senaste 50 åren har dock klädkoden utvecklats i den franska politiska sfären. 1972 förbjöds en kvinnlig ledamot att bära byxor i nationalförsamlingen som på den tiden bestod till en överväldigande majoritet av män. I dag skulle ingen förbjuda långbyxor för kvinnor - så länge det inte är jeans.

För när Cécile Duflot kom i jeans häromåret blev hon utbuad, för det var inte chict nog. Då skaffade hon en vacker klänning i stället, men blev utbuad igen.

Utbuad för jeans och för klänning

Ledamotens vackra vita klänning med stora blå blommor ansågs vara alltför chic. Det var många manliga politiker som buade åt henne på ett sexistiskt vis.

- Det är inte i morgon som vi kommer att övervinna ojämlikhet mellan män och kvinnor när det gäller politiska klädkoder, sade Cécile Duflot efter den traumatiska händelsen.

- Frågan är, vad är egentligen en korrekt klädkod i politiska sammanhang?

Maria Lohela, riksdagens talman

Riksdagens talman vill se striktare klädsel

Inga bara axlar för kvinnorna, mörka jeans för männen.

Diskussion om artikeln