Stjärnlöst Sverige förlitar sig på VM:s bästa kollektiv, arbetsmoral och stämning: ”Vi är det starkaste laget”
Ett socialdemokratiskt perspektiv som ligger i grunden för det svenska samhället har burit fram Sveriges fotbollsherrar till den första VM-turneringen på tolv år. Sportmagasinet besökte ett profilfattigt men löpvilligt, harmoniskt och osjälviskt landslag.
Vi lägger katten på bordet direkt. Det kommer med all tydlighet fram att skuggan av alla tiders bästa svenska fotbollsspelare fortfarande hänger över landslaget.
Snart två år har gått sedan Zlatan Ibrahimovic slutade i landslaget efter EM-turneringen 2016, men hans namn återkommer i intervjuer med såväl tränare, spelare som fans.
Supportrar Sportmagasinet träffar saknar anfallsstjärnan, lagledningen intygar att kollektivet som växt fram utan fixstjärnan utgör en starkare framgångsgrund.
Det som i vilket fall som helst är givet är att skillnaden mellan laget som åkte ut i gruppspelet i EM i Frankrike och laget som nu går in i VM-turneringen i Ryssland är enorm.
Från en härskare till elva arbetsmyror
När Sportmagasinet frågar SVT:s expert Daniel Nannskog vad som ändrat i landslaget sedan Erik Hamrén steg av och ersattes av Janne Andersson på förbundskaptensposten, styr han genast in diskussionen på Ibrahimovic.
– Innan var det väldigt mycket att ge bollen till den store Zlatan, men nu måste alla bidra om det ska bli bra. Så har väl Sverige nästan alltid jobbat, oavsett om det gäller hockey, fotboll eller handboll, det har alltid handlat om den där lagkänslan, maskinen. Och det har de hittat tillbaka till, till vi och laget.
– Zlatan var väldigt mycket en spelare som dominerade både på och utanför planen, det kan vi inte komma ifrån. Då kommer här en motpol, tio individer som jobbar väldigt hårt tillsammans. Den kontrasten tror jag folk uppskattar, säger landslagets scout Tom Prahl, trefaldig svensk mästartränare.
Janne Anderssons svenska landslag inleder VM mot Sydkorea måndagen den 18 juni och möter därefter Tyskland (23.6) och Mexiko (27.6) i gruppspelet. De två bästa ur gruppen avancerar.
Samma intygar spelare som Sportmagasinet träffar i soliga Båstad nere på den svenska västkusten.
– Förr fanns det lite större stjärnor i laget, vi har väl det inte på samma sätt nu. Men vi har väldigt högt till tak och alla kan ge och ta både positivt och negativt, både på och utanför plan, och det tror jag är otroligt viktigt och en styrka vi har i gänget nu, säger nyckelanfallaren Marcus Berg.
– Alla jobbar åt samma håll och det är inte nån som är viktigare än nån annan. Vi jobbar och gör det här tillsammans. Vi har dragit åt samma håll från dag ett och det är verkligen lagbygget som tagit oss till VM, fortsätter Mikael Lustig.
Skandinaviska lagtänket blågul X-factor
Förutom Zlatan Ibrahimovic försvann också Andreas Isaksson och Kim Källström efter EM 2016. Den nya förbundskaptenen Janne Andersson och hans assisterande Peter Wettergren satte sig ner för att skissa konturerna för ett nytt landslag.
De sökte svar på framför allt en central fråga.
– Vi frågade oss vad som ligger i den svenska fotbollsspelarens DNA. Då kom vi fram till ett 4-4-2 med positionsförsvar, där vi jobbar mycket hårt för varandra, berättar Wettergren om svaret som till slut kändes självklart.
– Vi är fostrade i föreningskulturen i Sverige och tror inte på nåt hokuspokus. Nummer ett är att löpa, att springa mycket. Det finns inga hemligheter, det är bara hårt arbete som krävs. Och när vi trivs så väl tillsammans är man också beredd att lägga ner de där extra löpmetrarna för varandra.
Hur går det här hem hos det svenska folket?
– Jag tror de väldigt mycket kan identifiera sig och människor man träffar säger att ”nu känner vi igen det svenska landslaget”. Det är så här de vill att Sverige ska agera. Sen önskar man kanske att vi haft bollen lite mer, men så här ser fotbollstoppen ut. Ska du vara med och leka med de stora får du lägga dig på en nivå där du kan hävda dig.
– Med det menar jag att det skandinaviska lagtänket är vår ”X-factor” i världsfotbollen. Vi kanske inte får fram de mest tekniska spelarna om man jämför med Spanien, Brasilien och Argentina, men vi kan absolut mäta oss i arbetskapacitet och lagtänk, laganda och att löpa för varandra. Där är vi bättre än de andra lagen.
Leipzigyttern Emil Forsberg är det största namnet i Sveriges VM-trupp, som inte glänser i individuell spetskompetens.
Däremot sticker varken Peter Wettergren eller Tom Prahl under stol med att det inte skadat med spelare av yttersta världsklass i truppen.
– Det är klart att Sverige inte hade mått illa av att ha ett par stjärnor som stack ut och kunde göra skillnad i matcher, medger Prahl.
Han tillägger ändå att kollektivet nu spelar rollen som "stjärna" och återkommer till faktum att uppoffrande och osjälviskt lagarbete hör till den svenska identiteten.
– Jag tror detta är ett folkkärt landslag igen eftersom det spelar på de ingredienser – om man nu ska vara lite filosofisk – som ett svenskt samhälle byggt på de sista 50 åren, ett socialdemokratiskt perspektiv där man hjälper varandra och är ett starkt kollektiv. Det tror jag attraherar medelsvensson.
– Janne och Peter har också fört in ett väldigt prestigelöst ledarskap, spelarna får vara delaktiga och är inte bara robotar som skickas in för att fullgöra sina uppgifter. Det råder harmoni, konstaterar Prahl.
”Vi är det starkaste laget i VM”
Alla spelare Sportmagasinet pratar med betonar sammanhållningen i dagens öppna landslag, som bjuder på sig själv till både allmänheten och media på ett helt annat sätt än i samband med de senaste EM-turneringarna.
På frågan hur stark lagenhet Sverige är, ger Gustav Svensson ett talande svar.
– Jag skulle säga att vi är det starkaste laget i VM. Sen finns det ju lag som kanske har bättre individuella kvaliteter, men styrkan i laget är enormt, säger mittfältaren.
Vad är det främsta Janne Andersson hämtat till landslaget?
– En gruppdynamik. Alla känner sig delaktiga och lika värda. Han lyssnar på alla och låter oss ta väldigt stort ansvar. Han är väldigt duktig på att se till att alla känner sig välkomna men även att man är värdefull, att ens åsikter och kvaliteter är värdefulla.
Sverige slog ut stornationen Italien ur VM tack vare en 1–0-seger i playoffdubbelmötet.
Här kramar lagkaptenen Andreas Granqvist om Sebastian Larsson efter avgörande 0–0 i Milano.
Bakom populariteten på hemmaplan finns givetvis också resultaten. För att ta sig till sitt första VM sedan 2006 röjde Sverige först undan Holland i gruppen och sedan Italien i playoff.
Sommaren 2015 sjönk Sverige ner till alla tiders lägsta placering på Fifas världsrankning. Nu ställs en totalt VM-oerfaren trupp mot Tyskland, Mexiko och Sydkorea i ett VM-gruppspel.
– När vi väl kommit till VM vill vi också vinna matcher, men den pressen är inget som blir jobbigt för oss, utan ger oss bara en extra boost. Vi vill visa dem som åker till Ryssland och alla som tittar här hemma i sina hus och stugor, att vi verkligen ger allt, säger målvakten Karl-Johan Johnsson.
Hur mycket känner ni folkets stöd i ryggen?
– Väldigt mycket, det är fantastiskt. Under min tid har jag aldrig känt en sån här hajp runt landslaget, så här mycket kärlek, säger högerbacken Mikael Lustig som spelat två EM och gjorde A-landslagsdebut 2008.
Andersson: Vi är som ett klubblag
Vi ger sista ordet till huvudpersonen själv.
Janne Andersson nämner ett exempel från sensommaren 2017. Han och Peter Wettergren var oerhört missnöjda med Sveriges spel i VM-kvalmatcherna mot Bulgarien och Vitryssland, och bestämde sig för att läxa upp laget inför följande landslagssamling en månad senare.
– Vi hade klippt ut ett antal klipp och jag skulle inleda samlingen med att vara lite barsk och tala om att det här och det här var inte tillräckligt bra, för vi var inte tillräckligt bra.
Janne Andersson och Peter Wettergren har lett Sverige till ett på senare tid sällsynt VM-äventyr i Ryssland.
Dagarna och veckorna gick. Spelarna återvände till klubbvardagen och tiden gjorde sitt.
– Peter och jag hade byggt upp en irritation i flera veckor och när vi hade välkomnande möte första dagen skulle jag slå näven i bordet och visa de här bilderna. Men då kom spelarna fram och kramade om mig och sa hej och alla var ju glada.
– Så sa jag till Paul Balsom som skulle trycka på knappen att jag kan ju inte stå här och skälla nu. Va fan, vi har inte träffat varandra på länge och alla är jätteglada över att komma hit. Då kan jag ju inte stå här och skälla ut folk det första jag gör. Så vi slänger det och kör, berättar Andersson.
– Det visade vilken gruppdynamik vi har, vilken härlig anda det är mellan spelarna och även ledarteamet. Det är som flera spelare uttryckt, vi är som ett klubblag. Man har en trivsel som faktiskt är jäkligt stor. Jag tror inte det alls är lika god stämning i alla trupper och det har varit en framgångsfaktor för oss, det är jag övertygad om.
Se reportage från Sveriges, Islands och Danmarks VM-förberedelser i Sportmagasinet på Yle Fem på onsdag klockan 19.00, eller på Yle Arenan (klippet nedan) redan nu.
