Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Klobbskats fiskehamn i Korsholm har snyggats upp - kommunen hoppas på fler turister

Från 2018
Jens-Patrik Revahl
Bildtext Jens-Patrik Revahl från Korsholms kommun hoppas att fler turister ska hitta till Klobbskat när hamnen har snyggats upp.

I fiskehamnen i Klobbskat i Korsholm råder det full aktivitet. Nya bryggor med båtplatser för gäster byggs, åtta parkeringsplatser med elstolpar för husbilar ställs i ordning, servicehuset har renoverats och en bit bort ska ett utkikstorn resas.

Till midsommar ska allt stå klart.

- Vi har städat upp hamnområdet för att det ska bli trivsamt att komma hit, säger Jens-Patrik Revahl som ansvarar för projektet.

Vandringsled rustas upp

Det är Korsholms kommun som står för upprustningen av hamnen.

Utkikstornet ska Forststyrelsen stå för och de ska också rusta upp vandringsleden mellan utkikstornet och Kikanberget.

Fiskehamnen har tidigare mest använts av yrkesfiskare, men Revahl berättar att man inte har sett till några yrkesfiskare i Klobbskat de två senaste vintrarna.

- Servicehuset har i princip stått oanvänt.

Servicehuset kommer i fortsättningen att ha en skild del för yrkesfiskare och en för turister.

Många fritidsfiskare tältar

Alla turister använder sig inte av bekvämligheterna i Klobbskat. Revahl berättar att det de senaste åren har blivit vanligt att fritidsfiskare från inlandet kör hundratals kilometer med båten på en kärra. I hamnen sätter de båten i sjön och kör ut på havet.

- De sover antagligen i tält på någon ö eller kanske de hyr en fiskarstuga. Senaste midsommar hade vi ett 30-tal båtkärror här i hamnen.

Vill locka också svenskar

Nu riktar man in sig på husbilsfolket och båtfolket, både från Finland och Sverige.

- Nu när vi erbjuder el kan de stanna lite längre. Det här är ett bra övernattningsställe med en ganska skyddad hamn mitt mellan Finland och Sverige.

Redan i slutet av mars kom de första husbilarna till Klobbskat och Revahl hoppas att kommunens marknadsföring ska lyckas för att folk ska känna till möjligheterna vid Klobbskat.

- Jag tror att folk nog kommer att komma ut hit bara de känner till det.

Diskussion om artikeln