Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Österrike stänger moskéer och utvisar ett fyrtiotal imamer - "ett led i kampen mot politisk islam"

Från 2018
Uppdaterad 08.06.2018 16:15.
En av de moskéer som stängs misstänks ha kopplingar till den radikala, ultranationalistiska turkiska rörelsen de Grå vargarna
Bildtext En av de moskéer som stängs misstänks ha kopplingar till den radikala, ultranationalistiska turkiska rörelsen de Grå vargarna
Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Österrike kommer att stänga sju moskéer och utvisa minst ett fyrtiotal imamer som finansieras av utländska organisationer.

Den konservativa förbundskanslern Sebastian Kurz motiverar beslutet med att moskéerna och imamerna radikaliserar muslimer i landet.

Enligt Kurtz är regeringens åtgärder ett led i kampen mot "politisk Islam" och de bygger på en lag som antogs år 2015, som förbjuder religiösa samfund i landet från att ta emot utländsk finansiering.

En av moskéerna ägs av en organisation som misstänks ha kopplingar till den ultranationalistiska turkiska organisationen de Grå vargarna.

De sex övriga moskéerna tillhör den muslimska organisationen Atib, som kommer att bannlysas.

Atib betalar lönerna åt ett fyrtiotal utländska imamer, vars uppehållstillstånd kommer att hävas, säger inrikesminister Herbert Kickl.

Förbundskansler Sebastian Kurz och vice förbundskansler Heinz-Christian Strache vann valet i fjol med löften om hårdare tag mot politisk Islam
Bildtext Förbundskansler Sebastian Kurz och vice förbundskansler Heinz-Christian Strache vann valet i fjol med löften om hårdare tag mot politisk Islam
Bild: All Over Press/FLORIAN WIESER

Knappast oväntat

- Parallella samhällen, politisk Islam och radikala tendenser har ingen plats i vårt land, sade Kurz då han meddelade om beslutet.

Han riktade samtidigt förtäckt kritik mot tidigare, mer moderata regeringar, som enligt honom inte har utnyttjat regeringens möjligheter att ingripa mot radikala organisationer.

Kurz blev förbundskansler i december efter att hans konservativa Folkparti ÖVP och det främlingsfientliga Frihetspartiet vann parlamentsvalet och bildade regering tillsammans.

Bägge partier lovade under valkampanjen skärpta åtgärder mot immigranter och en tuff kamp mot politisk Islam.

- Det här är ett steg i rätt riktning, konstaterade Frihetspartiets ledare, vice förbundskansler Heinz Christian-Strache.

Nizam-I Alem Ocagi i Wien är en av de moskéer som stängs
Bildtext Nizam-I Alem Ocagi i Wien är en av de moskéer som stängs
Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Turkiet rasar

Turkiet fördömer beslutet och anklagar Österrikes regering för rasism och diskriminering.

President Recep Tayyip Erdoğans talesman sade att beslutet "återspeglar islamofobiska, och rasistiska tendenser i Österrike."

- Det är ett försök att göra muslimska samfund till måltavlor och att plocka billiga politiska poäng. Den österrikiska regeringens ideologiskt motiverade beslut strider mot universella juridiska principer, minoritetsrättigheter och en social integrationspolitik, sade talesmannen Ibrahim Kalin.

Diskussion om artikeln