Österrike stänger moskéer och utvisar ett fyrtiotal imamer - "ett led i kampen mot politisk islam"
Österrike kommer att stänga sju moskéer och utvisa minst ett fyrtiotal imamer som finansieras av utländska organisationer.
Den konservativa förbundskanslern Sebastian Kurz motiverar beslutet med att moskéerna och imamerna radikaliserar muslimer i landet.
Enligt Kurtz är regeringens åtgärder ett led i kampen mot "politisk Islam" och de bygger på en lag som antogs år 2015, som förbjuder religiösa samfund i landet från att ta emot utländsk finansiering.
En av moskéerna ägs av en organisation som misstänks ha kopplingar till den ultranationalistiska turkiska organisationen de Grå vargarna.
De sex övriga moskéerna tillhör den muslimska organisationen Atib, som kommer att bannlysas.
Atib betalar lönerna åt ett fyrtiotal utländska imamer, vars uppehållstillstånd kommer att hävas, säger inrikesminister Herbert Kickl.
Knappast oväntat
- Parallella samhällen, politisk Islam och radikala tendenser har ingen plats i vårt land, sade Kurz då han meddelade om beslutet.
Han riktade samtidigt förtäckt kritik mot tidigare, mer moderata regeringar, som enligt honom inte har utnyttjat regeringens möjligheter att ingripa mot radikala organisationer.
Kurz blev förbundskansler i december efter att hans konservativa Folkparti ÖVP och det främlingsfientliga Frihetspartiet vann parlamentsvalet och bildade regering tillsammans.
Bägge partier lovade under valkampanjen skärpta åtgärder mot immigranter och en tuff kamp mot politisk Islam.
- Det här är ett steg i rätt riktning, konstaterade Frihetspartiets ledare, vice förbundskansler Heinz Christian-Strache.
Turkiet rasar
Turkiet fördömer beslutet och anklagar Österrikes regering för rasism och diskriminering.
President Recep Tayyip Erdoğans talesman sade att beslutet "återspeglar islamofobiska, och rasistiska tendenser i Österrike."
- Det är ett försök att göra muslimska samfund till måltavlor och att plocka billiga politiska poäng. Den österrikiska regeringens ideologiskt motiverade beslut strider mot universella juridiska principer, minoritetsrättigheter och en social integrationspolitik, sade talesmannen Ibrahim Kalin.