Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åsa von Schoultz: Social- och hälsovårdsreformen en utmaning för regeringen – och en potentiell guldgruva för Socialdemokraterna

Från 2018
Statsminister Juha Sipilä (C) och inrikesminister Petteri Orpo (Saml) höll presskonferens om regeringskrisen på Villa Bjälbo den 12 juni 2017.
Bildtext Finansminister Petteri Orpo (Saml) och statsminister Juha Sipilä (C) under en presskonferens sommaren 2017.
Bild: Yle

Mindre än var femte finländare stöder vård- och landskapsreformen och omkring hälften skulle vara redo att begrava hela reformen.

Samtidigt är 8 av 10 finländare i själva verket nöjda med de nuvarande vårdtjänsterna, visar en färsk enkätundersökning som Alma Media har låtit göra. (på finska)

Resultatet i undersökningen är inte trevlig läsning för de två stora regeringspartierna Samlingspartiet och Centern som inleder sina partikongresser i dag.

Av Samlingspartiets väljare är det inte ens en tredjedel som stöder reformen. Bland Centerns anhängare är stödet klart större, men också här är under hälften för vård- och landskapsreformen.

Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap vid Helsingfors universitet är inte speciellt förvånad över att finländarna ställer sig så här kritiska till vård- och landskapsreformen. Hon svarade på frågor om reformen i Aktuellt 17 på fredagen.

Man borde ha lagt mycket mer krut på att försöka förklara för väljarna varför det här är viktigt och varför det är viktigt att göra det precis på det sättet som man tänker sig göra.

- Vad tror du den här utbredda kritiken beror på?

- Det visar det som forskningen också ganska tydligt har visat att processer spelar roll för hur människor uppfattar politiken. Det som uppfattas som väldigt mycket politiserande och det att man driver frågor för sin egen skull, om man tänker på partierna, det är sånt som brukar uppfattas som väldigt negativt ur folks synvinkel.

- Och här ser vi ju att vi har två partier som har gjort nån slags deal, det vill säga Samlingspartiet och Centern. Det är åtminstone så som det framställs i medierna och folk reagerar på det.

Hur mycket tror du den här kritiken handlar om det att man inte riktigt förstår vad reformen handlar om konkret?

- Jag tror att det också är en viktig dimension. Det här är ju en väldigt komplex reform och det är samtidigt också en reform som har långsiktiga konsekvenser.

- Politikerna har inte riktigt lyckats kommunicera vad det här handlar om och varför det är viktigt utan det har mycket mera handlat om, om det kommer att gå igenom och var de här små detaljproblemen ligger.

- Man borde ha lagt mycket mer krut på att försöka förklara för väljarna varför det här är viktigt och varför det är viktigt att göra det precis på det sättet som man tänker sig göra.

Det skulle mycket mer än en opinionsmätning till för att man ska välja att backa

Är det en felbedömning av regeringen att delvis gå emot många väljares vilja och driva igenom vårdreformen med alla medel?

- Man har ju drivit den här frågan så långt och det står så mycket trovärdighet på spel för regeringen. Det skulle mycket mer än en opinionsmätning till för att man ska välja att backa.

- Vad borde statsminister Juha Sipilä (C) och Finansminister Petteri Orpo (Saml), ordförandena för de två största regeringspartierna dra för slutsatser av det här?

- Det beror på vilket perspektiv man ser det från. Om man tänker det från perspektivet att det här partiet vill vinna nästa val, då tror jag att Sipilä väl kan välja att bara köra på. Han har en majoritet av väljarna bakom sig och ett starkt stöd inom partiet. Orpo däremot har en mycket svårare sits. Samlingspartiet är tudelat och väljarna framstår också som väldigt negativa.

- Om man å andra sidan tänker att Finland behöver en vårdreform och man har hållit på med den här frågan under x antal år och det har varit väldigt svårt att komma till skott, då kanske det skulle löna sig att i stället gå vidare och försöka få ett starkt parlamentariskt stöd och helt enkelt förhandla med de andra partierna för att tänka långsiktigt att nu ska vi ha en reform som går igenom.

Vad betyder det utbredda vårdreformsmotståndet för regeringspartierna med tanke på framtiden? Följande riksdagval närmar sig redan. Gräver man en grop för sig nu?

- Samlingspartiet tycks göra det om man går vidare. Man är djupt splittrat, det här syns bland väljarna och väljarna uppfattar det här som ett svaghetstecken.

- För Samlingspartiet är det en stor utmaning och för Socialdemokraterna är det här en potentiell guldgruva.

Diskussion om artikeln