Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finsk kock som medverkade i Bourdains tv-program: "Han var en otroligt härlig person"

Från 2018
Uppdaterad 08.06.2018 20:29.
Bild på Anthony Bourdain
Bildtext Anthony Bourdain reste runt världen för sitt tv-program och provade på mat och träffade människor.
Bild: EPA/ Jose Sena Goulao

Lotten Lindborg-Suhonen är kock och driver en cateringfirma. Hon träffade den bortgångne Anthony Bourdain i Finland under inspelningarna av hans tv-program No Reservations.

Hon beskriver Bourdain som en otroligt snäll och härlig person som aldrig tog utrymme åt sig trots sin profil.

Bourdan påträffades död i sitt hotellrum i Frankrike. CNN bekräftar att han begick självmord.

Lotten Lindborg-Suhonen hade inga ord när hon hörde om Bourdains bortgång.

- Helt underligt. Han var ju så ung. Han var så fantastisk, stor och levande. Det kändes verkligen dåligt, säger hon i en intervju med Joakim Rundt i Yle Vega.

Hon beskriver att Bourdain hade det franska kökets teknik med sig.

- Det betyder att han kan grunderna till att laga mat. Han har jobbat upp sig från absolut ingenting. Han tog inte utrymme, han var en människa som kunde mycket. Han uppskattade alltid mat och dissade aldrig den. Han var ingen matsnobb men inte heller rädd för att säga vad han tyckte och tänkte.

Enligt henne hade Bourdain så mycket kunskap och erfarenhet vilket människor visste och därför gärna lyssnade på honom.

 Lotten Lindborg-Suhonen är ett fan av Anthony Bourdain.
Bildtext Lotten Lindborg-Suhonen är självlärd kock och fick träffa Anthony Bourdain för några år sedan.
Bild: Joakim Rundt

"Väldigt sporrande och uppmuntrande"

Anthony Bourdain har själv sagt att hans jobb var lätt - han åkte till olika platser, frågade människor vad de åt och hur det smakar. Det räckte för att få folk igång.

Lotten håller med om att matlagning är lätt och inte kräver särskilt mycket.

- Alla gör det dagligen för att överleva. Kockar tränar lite hårdare på det och kan det därför bättre. Kockar är inget annat än vanliga människor men görs till superstjärnor nuförtiden. Det är de inte. De är vanliga människor. Matlagning är fantastiskt och det har det alltid varit.

- Det finns ingenting som för ihop människor så väl som matlagning och lägereld. Där trivs människor. Alla har tips och tricks, till och med de som inte kockar.

Många kända personer, däribland profiler i Bourdains bransch, har hyllat och sörjt den avlidne kocken på sociala medier.

Facebook: Jamie Oliver uttrycker sorg över Anthony Bourdains död.

På Facebook skriver Jamie Oliver att Bourdain bidrog massor "till den kulinariska konversationen".

Lotten tolkar det som att Bourdain med sin kunskap, sina åsikter och erfarenheter kunde säga vad som helst om matlagning och att människor ville lyssna på det.

- Han tog det alltid från en positiv eller intressant vinkel utan att kritisera. Han var väldigt sporrande, uppmuntrande. Han kunde alltid tänka sig att de fanns andra sätt att göra saker.

Enligt henne kunde man kalla honom Gordon Ramseys motsats. Tv-kocken Gordon Ramsey är känd för sitt humör och sina raseriutbrott.

Som att träffa en halvgud

Bourdain besökte Finland i samband med inspelningarna av sin tv-serie No Reservations. Lotten Lindborg-Suhonen fick medverka i en del av avsnittet som skulle spelas in i Tusby i Vanda.

I Tusby hade Lotten blivit känd som "Matlagar-Lotten". Hennes andra modersmål engelska var också till hennes fördel när hon blev uppringd. Hon berättar att samtalet gjorde henne otroligt lycklig.

- Ingen skulle ha sagt nej. Det var en galet fantastiskt dag. Jag fick träffa honom, vara med i teamet och förverkliga det här programmet. Det var jättefantastiskt. Han var lång och otroligt härlig.

Hon berättar att hon med Bourdain pratade om allt från vad han gjort i Finland och hur han upplevt landet till vad som hände i omgivningen just då.

- Vad ska man prata om med en människa som man att är en halvgud, skrattar hon.

I avsnittet fick Bourdain prova på mikropizza, svart korv och salmiak. Bakom kameran beskriver Lotten Bourdain som lugn, underbar och snäll.

Enligt henne kunde den finska matjournalistiken lära sig mycket av Anthony Bourdain.

- Den är lite snäv, skulle kunna vara mer uppmuntrande, kreativ och öppen för oliktänkande.

Mår du dåligt? Här kan du få hjälp

Ring krisjouren för unga

Helsingforsmissionen har en krislinje för unga som vem som helst kan ringa. Det spelar så klart ingen roll var man bor. Här kan du kolla när jouren är öppen. Det går också att besöka och maila krisjouren för unga.

Chatta med Sluta Panta

Sluta Panta är framför allt en chat. Här kan du några kvällar i veckan dyka upp och chatta anonymt tillsammans med andra och enskilt med professionella handledare. Snacket kan handla om relationer, hälsa, framtidsplaner eller vad som helst.

Sluta grubbla med Fråga.fi

Fråga.fi är en frågespalt på nätet. Här kan du ställa en fråga om allt mellan himmel och jord. Personalen från UngInfo svarar på frågorna tillsammans med kunniga experter.

Decibel har svar på alla frågor

På den österbottniska sajten Decibel.fi kan du helt anonymt ställa en fråga som sedan får svar av en expert. Sajten är väldigt populär och man kan tillbringa en hel del tid med att sitta och läsa frågor som redan fått svar.

Maila Regnbågsankan

Som HBTIQ-person kan det vara svårt att hitta någon som verkligen förstår ens problem. Om du vill ställa hbtiq-frågor så kan du maila Regnbågsankans jourmail: regnbagsjour@gmail.com.

Fråga prästen

Fråga prästen är ett ställe där unga kan ställa frågor om kyrka, kristen tro och kristet liv.

Kyrkans samtalsjour

Kyrkan har också en svenskspråkig samtalsjour som folk i vilken ålder som helst kan ringa. Man kan också kontakta jouren genom att chatta, skicka meddelanden eller vanliga brev.

Bild på Anthony Bourdain

Tv-personligheten och kändiskocken Anthony Bourdain är död

Kokboken Kitchen Confidential blev hans genombrott.

Diskussion om artikeln