Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

HS: Europaparlamentarikern Sirpa Pietikäinen orkar inte med Ungern längre - vill sparka partiet Fidesz ur Europeiska folkpartiet

Från 2018
Uppdaterad 08.06.2018 21:36.
Europaparlamentariker Sirpa Pietikäinen.
Bildtext Europaparlamentariker Sirpa Pietikäinen.
Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press

Europaparlamentarikern Sirpa Pietikäinen (Saml.) vill avsluta samarbetet med Ungerns styrande parti Fidesz, skriver Helsingin Sanomat.

Enligt Pietikäinen har hon stött på en gräns. Ungerns regerande parti Fidesz leds av premiärminister Viktor Orbán och har sportat med en invandringskritisk retorik i flera år.

Pietikäinen anger partiets hårda flyktingpolitik, rasistiska språk, inskränkning av rättsstatens principer och behandling av medborgarorganisationer som orsaker till att Europeiska folkpartiet borde sluta samarbeta med Fidesz.

Fidesz vann det ungerska valet i april och tog en två tredjedelars majoritet.

Fidesz och samarbetspartiet kristdemokraternas majoritet innebär att partiet fritt kan ändra på den ungerska grundlagen.

Viktor Orbán omringad av ungerska flaggor.
Bildtext Ungerns premiärminister Viktor Orbán.
Bild: EPA-EFE

"Hör inte längre hemma i partiet"

- I något skede når man en punkt och måste se över vad som händer och ska göras, säger Pietikäinen på Samlingspartiets partimöte i Åbo.

- Samlingspartiet borde ta sig en ordentlig funderare och reda ut vad man ska göra med Fidesz och fundera om de faktiskt hör till den här gruppen.

Även Pietikäinens kollega Henna Virkkunen har tidigare kritiserat Orbán i hårda ordalag.

- Utvecklingen i Ungern är ytterst oroväckande. Orbán har glidit långt från EPP:s värderingar och hör inte längre hemma i det här partiet, sade Virkkunen till Helsingin Sanomat i april.

Enligt Pietikäinen har medlemmar i EPP länge diskuterat om Fidesz position.

- Jag brukar inte förespråka ut kasta ut någon. Men om inget ändras i den riktning man hoppas, är tio år för kort tid att vänta? Eller tjugo eller trettio år?

Det är endast EPP som kan fatta beslutet om att sparka ut någon. Partimötet ordnas i Helsingfors i november.

Källor: HS

Demonstration i Budapest 14.4.2018.

Ungrarna protesterar mot Viktor Orbán och kräver nyval

"Det är vi som är majoriteten", skanderade demonstranterna.

Diskussion om artikeln