Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Washington Post: Kinesiska hackare stal enorma mängder känslig information av den amerikanska flottan

Från 2018
Hangarfartyget Carl Vinson befann sig i Indiska oceanen under veckoslutet och inte på väg till vattnen utanför Nordkorea
Bildtext Den amerikanska flottan undersöker en cyberattack utförd av hackare från Kina.
Bild: EPA/US DEPARTMENT OF DEFENSE

Hackare som arbetar för Kinas regering ska ha gjort intrång på datorsystemen hos en underleverantör som arbetar för den amerikanska flottan, skriver Washington Post.

Hackarna fick tag på enorma mängder känslig information som relaterar till undervattenskrigföring.

Intrången skedde i januari och februari, uppger amerikanska tjänstemän anonymt till Washington Post. Flottan och den federala polisen FBI samarbetar nu i en utredning av incidenten.

Information om missil stals

Sammanlagt 614 gigabyte data stals, bland annat ritningarna på en missil som skulle tas i bruk av amerikanska ubåtar år 2020. Hackarna fick även tag på sensor- och signalinformation samt krypteringsinformation för ubåtarnas radiokommunikation.

Washington Post skriver att de utelämnar information om intrånget och hänvisar till att mer information kunde hota den nationella säkerheten.

Myndigheterna har inte namngett underleverantören som drabbades av intrånget.

- I enlighet med federala regler måste företag varna regeringen om en skadlig eller potentiellt skadlig cyberincident inträffat i deras nätverk. Det skulle vara opassande att diskutera saken mer just nu, säger den amerikanska flottan som svar på frågor av Reuters.

Källor: Reuters, Washington Post

Diskussion om artikeln