Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiet vill skrota Alkos monopol - Alla alkoholdrycker bör få säljas i matbutiker

Från 2018
Uppdaterad 09.06.2018 17:28.
Alkoholdrycker i en Alkoaffär
Bild: YLE

Samlingspartiet vill skrota Alkos monopol och låta finländarna köpa alla slags alkoholdrycker i matbutiken. Vid Samlingspartiets kongress i Åbo beslöt man att arbeta för en stegvis avveckling av monopolet. Kongressen omvalde även partiordförande Petteri Orpo.

Det var bland annat partiets ungdomsförbund som krävde att Alkos monopol avvecklas. Enligt den motion som förbundet lämnat in till partikongressen borde Samlingspartiet vara ett parti som litar på människan.

- Ett civiliserat västerländskt samhället bör kunna fungera normalt utan ett statligt förmyndarskap, skriver ungdomsförbundet.

Man anser också att Alkos produkturval står sig dåligt i jämförelse med europeiska matbutiker och att placeringen av Alkos butiker snedvrider marknaden för detaljhandeln.

Alkoholkulturen bland unga förändras

I partistyrelsens svar betonar man att Samlingspartiet under en längre tid har arbetat för en liberalare alkoholpolitik.

Ilkka Suominen och Petteri Orop på Samlingspartiets partikongress.
Bild: Lehtikuva

Vid partikongressen 2016 beslöt man arbeta för att starköl och viner ska få säljas i matbutikerna. Det här blev delvis verklighet när alkohollagstiftningen förnyades vid årsskiftet. Sedan dess kan man köpa starköl och alkoläsk i matbutikerna.

Nu betonar man att alkoholkulturen håller på att förändras. Unga har enligt partistyrelsen fått allt hälsosammare alkoholvanor och det motiverar en ännu liberalare alkoholpolitik.

- Genom en stegvis liberalisering försäkrar vi oss om att det inte uppstår chocker i konsumtionsbeteendet, skriver partistyrelsen.

Kongressen beslöt att arbeta för att statens monopol avvecklas kontrollerat under de närmaste åren. Därefter kunde alla alkoholdrycker säljas i matbutikerna, dock så att försäljningen skulle kräva tillstånd.

Partiordförande Petteri Orpo omvaldes

Kongressen omvalde på lördag förmiddag partiordförande Petteri Orpo. Orpo hade inga motkandidater.

Petteri Orpo har varit ordförande för Samlingspartiet sedan 2016.

Diskussion om artikeln