Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter tre bittra finalförluster: Tennisvärlden vill se Simona Halep vinna en grand slam

Från 2018
Uppdaterad 09.06.2018 13:19.
Simona Halep är världsetta i tennis.
Bildtext Håller Haleps huvud i karriärens fjärde grand slam-final?
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Simona Halep har tillbringat totalt 31 veckor som rankingetta men har aldrig fått lyfta en grand slam-buckla. Idag möter hon Sloane Stephens i Franska öppna-finalen.

I tennisvärlden smäller epitetet “grand slam-vinnare” högre än “tidigare världsetta”. Med nuvarande meriter kommer Simona Halep inte att bli ihågkommen som en av de stora, hon måste vinna en grand slam-turnering för att nå den nivån.

Rumänskan har toppat världsrankingen så gott som oavbrutet sedan i höstas. Det var bara i februari som Caroline Wozniacki gjorde en snabbvisit i täten efter att ha slagit just Halep i Australian open-finalen.

För Halep var nederlaget redan det tredje i en grand slam-final. De två tidigare hade kommit i de Franska öppna. Idag får hon sin tredje chans då hon drabbar samman med amerikanskan Sloane Stephens.

Tennisvärlden vill se Halep vinna

Stephens som är tia i världsrankingen firade sitt första grand slam-mästerskap förra hösten då hon vann US Open.

Även om den artiga Stephens ger ett rätt så sympatiskt intryck så hör hon inte till de mest populära spelarna på WTA-touren. Och dessutom brukar fransmän ju inte vara överförtjusta i amerikaner.

Sloane Stephens är klar för semifinal i Paris.
Bildtext Stephens utmanar Halep.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Halep är i sin tur en av de mest omtyckta både bland spelarna och bland tennisfansen. Så räkna med att publiken kommer att vara på hennes sida i dagens final.

Redan i sin första Franska öppna-final år 2014 stod tittarna på Haleps sida då hon föll mot Maria Sjarapova i tre set. “SIMONA! SIMONA!” ropade publiken ännu efter att matchen var avgjord.

Fortsätter som världsetta

I fjol var Halep storfavorit mot överraskaren Jelena Ostapenko. Trots att hon ledde med 1–0 i set och 3–0 i det andra setet så var det Ostapenko som till slut fick fira.

Idag gäller det för Halep att ha is i magen och inte låta tidigare besvikelser komma och spöka i de avgörande stunderna. Om det här händer kommer Stephens nog att utnyttja läget.

Oavsett hur det går i finalen så kommer Halep att fortsätta som världsetta. Men om det blir förlust och grand slam-finalsaldot visar 0–4 så kommer rankingplaceringen knappast att trösta så hemskt mycket. Det kan till och med kännas lite pinsamt.

Franska öppna-finalen mellan Simona Halep och Sloane Stephens börjar klockan 16.00 och sänds direkt i TV2 och på Yle arenan. Janne Karinkanta refererar matchen på svenska.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln