Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många bränder att släcka för brandkårerna: "Nu börjar det räcka"

Från 2018
Uppdaterad 10.06.2018 17:21.
Anders Svahn från Iskmo frivilliga brandkår
Bild: Yle/Anna Ruda

Anders Svahn drar sig till minnes sommaren 2014 då brandmännen också hade många bränder i skog och mark att tampas med. Svahn jobbar på Österbottens räddningsverk och är med i Norra Korsholms frivilliga brandkår.

- Snart är vi uppe i samma antal, men nu är vi ännu bara i juni så vi har två torra månader framför oss, säger Svahn.

Nu önskar han sig regn. För att helt eliminera brandrisken skulle det nu, enligt Svahn, behövas flera dagars ihållande regn.

- För några dagar sedan var vi i Vörå och släckte områdets hittills största brand på ungefär tre hektar. Nu börjar det räcka, säger Svahn.

- Vi var där från morgon till kväll och släckte branden. Sen dränkte vi hela skogsbottnen för att det inte skulle börja brinna på nytt, säger Harri Sorri från Vasa friviliga brandkår.

Harri Sorri från Vasa frivilliga brandkår.
Bildtext Harri Sorri
Bild: Yle/Anna Ruda

Den senaste månaden har belastat Österbottens 39 brandstationer.

- Den största orsaken till bränderna är människan. Det har varit skogsmaskiner och grävmaskiner som i misstag har orsakat bränder, säger Svahn.

Släckningsarbete på lunchpausen

Dragnäsbäck frivilliga brandkår var i veckan med och släckte en brand i Sundom där det brann i närheten av ett bostadshus.

- Vi jobbade där i tre-fyra timmar, så det blev en lite längre lunchpaus från jobbet. Vi skötte eftersläckningen och blötlade området så att det inte antändes på nytt, säger Marcus Westerlund från Dragnäsbäck frivilliga brandkår.

Under sina 15 år inom frivilliga brandkåren har Westerlund inte upplevt att det skulle ha varit så här torrt i marken.

Trots att det har rått varning för skogsbrand i flera veckor tycker Westerlund det verkar som om folk inte bryr sig.

- Ibland får man en känsla av att de tror att det inte gäller dem utan bara på andra ställen. En tobaksfimp som man slänger från bilen eller något blankt som reflekterar solen räcker för att starta en brand, säger Westerlund.

Marcus Westerlund från Dragnäsbäcks frivilliga brandkår.
Bildtext Marcus Westerlund
Bild: Yle/Anna Ruda

Bränning av skräp har enligt Svahn orsakat flera bränder, i synnerhet på våren och i början av sommaren.

- Folk gör som de alltid har gjort och bränner skräp och gräs på våren och det har förorsakat ganska mycket jobb för oss på räddningsverket, säger Svahn.

Skogsbranden i Västmanland  6.8.2014.
Bild: EPA/MAJA SUSLIN

Brandfara hela sommaren

Enligt Svahn räcker det inte med att bränna skräpet i till exempel en plåttunna, gnistor kan flyga och antända marken runtomkring.

- Jag tror att vi kommer att få brottas med risken för skogsbrand och gräsbrand genom hela sommaren. Högsommarvärmen brukar komma i juli-augusti och det hjälper ju inte upp saken. Vi har en lång sommar framför oss, säger Svahn.

Femton minuter efter att larmet kommer till den frivilliga brandkåren kör brandkåren ut med sina utryckningsfordon.

- Dagtid är det svårare att få folk, men hittills har det lyckas eftersom vi har många som kan åka iväg från jobbet, säger Sorri.

Startklara igen

Efter utfört släckningsuppdrag följer en hel del jobb med att sätta utryckningsfordonen och utrustningen i skick igen.

- Våra bilar ska vara startklara igen efter en liten stund och allt ska servas och gås igenom. Efter många timmar markbrand blir det många timmar service, säger Svahn.

- Alla slangar ska bytas till nya slangar, vi tvättar motorsågarna och yxorna vi har använt, säger Sorri

Rök från skogsbrand.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Svahn uppmanar alla som ser rök som skulle kunna komma från en brand att ringa 112.

- - Nu har vi extrema förhållanden och skogsbrandsvarning och vi måste ta all rök på största möjliga allvar. Gällande gräs- och skogsbränder kan man under de här förhållandena inte ringa i onödan, säger Svahn.

Diskussion om artikeln