Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Varken Katainen eller Stubb utesluter toppjobb inom EU

Från 2018
Uppdaterad 10.06.2018 06:49.
Bild på tre politiker
Bildtext Alexander Stubb, Jean-Claude Juncker och Jyrki Katainen
Bild: com.pic. / Kimmo Brandt/All Over Press

Det är frågan om att efterträda Jean-Claude Juncker som Europeiska kommissionens ordförande. När de två före detta statsministrarna tillfrågades, svarade bägge politikerna med ett bestämt kanske.

Tjänsten som Europeiska kommissionens ordförande blir ledig nästa år, då Junckers mandatperiod tar slut.

Både Katainen och Stubb är högt tippade som partiledare för Europeiska folkpartiet (EPP), som är en de facto förutsättning för jobbet.

Katainen säger att han har övervägt jobbet. Vidare säger Katainen att han kommer att tänka på saken, han vill fundera på vad annat han kan göra i livet och vad familjen säger.

Stubb säger att han inte kommer att kandidera ifall Katainen ställer upp. Stubb som för tillfället är vice ordförande för Europeiska investeringsbanken, säger att han kommer börja tänka på det när han vet vad Katainen tänker göra.

Vi är förståss goda vänner och talar om dylika saker med varandra

Alexander Stubb

Vidare hoppas Stubb att EPP lyckas väl i kommande val. Han tillägger att det finns många faktorer som spelar in när det gäller nomineringar till toppositioner. Resonemanget är att partibakgrund, CV, kön och land spelar in i valet.

I november drar det ihop sig

EPP kommer publicera en lista på möjliga partiledare i november i Helsingfors.

Valet av kommissionens ordförande sker genom ”Spitzenkandidat”-systemet. Det här betyder att partiledaren för paneuropeiska parti som vinner Europaparlamentsvalet utses till Europeiska kommissionens ordförande.

EU:s ledare fattar det slutliga valet om vem som efterträder Juncker.

Utöver spekulationerna kring de två finländska politikerna, finns det en rad andra namn som förts fram.

Den slovakiska EU kommissionären Maros Sefovic har anmält sitt intresse. Utöver honom, spekuleras det kring Micel Barnier EU:s ledande Brexit-förhandlare och Christine Lagarde som nu leder IMF.

Källa: Reuters