Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Experternas utmanare och svarta hästar i fotbolls-VM: ”Det pratas ganska lite om Uruguay…”

Från 2018
Uppdaterad 10.06.2018 14:39.
Edinson Cavanis och José María Gimenéz Uruguay har fått glida under den internationella radaren inför VM.
Bildtext Edinson Cavanis och José María Gimenéz Uruguay har fått glida under den internationella radaren inför VM.

Yle Sportens referenter och expertkommentatorer är överens om att Brasilien och Tyskland är största förhandsfavoriter att vinna fotbolls-VM. Men vilka är de främsta utmanarna? Och vem är VM-turneringens svarta häst?

Välbekanta utmanare

Yle Sportens referenter och expertkommentatorer är rörande överens om att antingen Tyskland eller Brasilien vinner VM-guldet i Ryssland. Här är deras tippningar på de främsta utmanarna.

Sebastian Strandvall, expertkommentator:

– Jag fortsätter att vara tråkig: Brasilien, Frankrike, Spanien och Argentina.

– England har inte varit något bra mästerskapslag, men vem vet? Någon gång kommer de att vinna. De kan gå långt bara de får det att stämma och ett bra självförtroende i truppen. De har jättebra spelare.

Harry Kane suktar efter mål och framgång i VM.
Bildtext Harry Kane suktar efter mål och framgång i VM.
Bild: imago/Action Plus/ All Over Press

Jani Lyyski, expertkommentator:

– Jag tycker att kampen om VM-titeln står mellan Brasilien och Tyskland. Det är klart att lag som Spanien och Frankrike kan blanda sig i leken.

Jens Mattfolk, expertkommentator:

– De främsta utmanarna är nog Frankrike och givetvis Tyskland som man väl aldrig ska räkna bort. Listan kan göras längre med t.ex. Spanien och Argentina.

– För Argentina känns det som att något fattas men Messi och de andra anfallarna kan tillsammans slå vem som helst. Frankrike med Deschamps verkar ha hittat en bra balans och det verkar råda harmoni i laget igen, tror att de kan gå långt.

Lionel Messi är ute efter sitt första VM-guld.
Bildtext Lionel Messi är ute efter sitt första VM-guld.
Bild: AFP / Lehtikuva

Jonatan Johansson, expertkommentator:

– Om vi tar utmanarna så förstås finalparet från 2014, Tyskland och Argentina. Spanien har ett bra lag som kan överraska. Det finns egentligen ganska många lag som har chans att spela bra och komma långt. Det tycker jag att är nytt för i år.

– I tidigare turneringar har det oftast varit två-tre lag som har varit solklara favoriter. Men nu är det mer utspritt. Belgien, till exempel, kan utmana vem som helst bara de får allt att stämma. Frankrike gjorde ett bra hemma-EM, även om det inte räckte hela vägen.

Jessica Lagerblom, expertkommentator:

– Jag tror utöver Brasilien på Spanien, Tyskland, Argentina och Frankrike. Det är konstigt om inget av dem vinner VM-guld. Jag är ändå helt säker på att något av dem misslyckas.

Marianne Miettinen, expertkommentator:

– Frankrike. Ung och talangfull trupp, mycket kvalité på anfallspositioner.

Christoffer Herberts, referent:

– Frankrike är bäst av de europeiska lagen.

Får Kylian Mbappé sitt VM-genombrått i Ryssland?
Bildtext Får Kylian Mbappé sitt VM-genombrott i Ryssland?

Antti Koivukangas, referent:

– Brasilien utmanas av Argentina och Frankrike tillsammans med de två senaste världsmästarlagen Tyskland och Spanien.

Chriso Vuojärvi, referent:

– Brasiliens främsta utmanare är de gamla vanliga. Rangordnat: Tyskland, Spanien, Belgien, Frankrike och Argentina. Är mäkta förvånad om VM-titeln går till ett lag utanför den nyss nämnda sextetten.

Svarta hästar: Uruguay, Belgien, Polen, Senegal, Peru… och Iran!

Inte alltid men ofta brukar ett eller flera lag skrälla i VM genom att ta sig oväntat långt i turneringen. Vem kunde det vara i år?

Sadio Mané försöker ta Senegal vidare ur den ovissa gruppen med Colombia, Polen och Japan.
Bildtext Sadio Mané försöker ta Senegal vidare ur den ovissa gruppen med Colombia, Polen och Japan.
Bild: imago/Majerus/ All Over Press

Jani Lyyski, expertkommentator:

– Det lag som det pratas ganska lite om är Uruguay. De är kanske inte en svart häst, men de har spelare som kan avgöra de riktigt stora matcherna. Dessutom har Uruguay ett bra mittbackspar och en bra målvakt. Egentligen har man alla ingredienser att gå riktigt långt.

Jens Mattfolk, expertkommentator:

– En svart häst kan vara Uruguay, finns en hel del kvalité i laget och kan de vinna grupp A har de stor chans på minst kvartsfinal.

Jessica Lagerblom, expertkommentator:

– Jag vet inte om Belgien är en svart häst? Jag tycker att det för Belgien är nu eller aldrig. Deras viktigaste spelare som De Bruyne och Hazard är i sin bästa ålder och grymma i sina klubblag. Jag tror och hoppas på att Belgien kan överraska.

Kevin De Bruyne har en fantastisk säsong bakom sig i Manchester City.
Bildtext Kevin De Bruyne har en fantastisk säsong bakom sig i Manchester City. Håller han samma nivå i VM?

Marianne Miettinen, expertkommentator:

– Svart häst kan bli Belgien om de får sina fantastiska individer att jobba som ett lag.

Christoffer Herberts, referent:

– VM:s svarta häst är Polen, som i EM för två år sedan bara var en straffläggning från att få spela semifinal mot Wales. Och det i turnering där Robert Lewandowski inte hade många rätt (inte ett enda skott på mål i gruppspelet).

– Är målsprutan vassare den här sommaren kan Polen uträtta stordåd, dessutom i den svagaste fjärdedelen på VM-schemat.

Janne Isaksson, referent:

– Polen vinner grupp H efter fyra mål av Lewandowski, skjuter hål på England i åttondelen och går en av turneringens mest underhållande drabbningar mot Tyskland i kvartsfinal. Och förlorar.

Polen behöver mål av Robert Lewandowski.
Bildtext Polen behöver mål av Robert Lewandowski.
Bild: imago/Newspix/ All Over Press

Antti Koivukangas, referent:

– England har en spännande mix på gång och har semifinalpotential, men kan knappast klassas som en svart häst. Det kan man däremot kalla Senegal, som har den mest gynnsamma lotten av de afrikanska lagen tillsammans med ett för Mo Salah-beroende Egypten.

Chriso Vuojärvi, referent:

– Jag lägger en hacka på Peru. Laget har inte förlorat sedan den 15 november 2016 och sedan dess radat upp tio segrar och fyra kryss. Dessutom fick Peru extra tändvätska då lagkaptenen Paulo Guerrero fick grönt ljus att delta i VM efter sin dopningshärva. Peru är ett lag som kan skrälla.

Sebastian Strandvall, expertkommentator:

– Min svarta häst var Iran. De fick ändå en tuff grupp med både Portugal och Spanien. De kanske inte ens tar sig vidare men om de på något sätt skulle gå vidare så kan de överraska många.

Jonatan Johansson, expertkommentator:

– Man brukar ju säga att värdnationen har en fördel med sig och det blir spännande att se hur Ryssland klarar sig. Deras grupp ser hyfsat… inte lätt, ingen grupp är lätt, men de kan ta sig vidare om vi säger så. Efter det kan vad som helst hända.

Mohamed Salah lovade statsledningen i Egypten att han kommer att vara i spelskick i VM.
Bildtext Mohamed Salah lovade statsledningen i Egypten att han kommer att vara i spelskick i VM.
Bild: All Over Press

– Sen ska det bli intressant att se ett lag som Egypten som jag inte sett så mycket av. Med Mo Salah på topp så kan de vända vilken match som helst. Sedan hoppas jag förstås på att våra skandinaviska lag gör bra ifrån sig.

Diskussion om artikeln