Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Armén saknar högklassiga e-sportare – hittills har man inte hittat någon som är tillräckligt bra

Från 2018
Simulatorspel där en pansarvagn kör omkring.
Bildtext Simulatorutbildning blir allt vanligare inom militären.
Bild: Ville Välimäki / Yle

Försvarsmaktens idrottsskola konstaterade förra hösten att också duktiga e-sportare borde finnas med i skolans led. Intresse finns, men än så länge har ingen varit tillräckligt skicklig för att få idrottarstatus.

E-sport är en kraftigt växande gren med stjärnor som tjänar mer än många traditionella idrottare. Sporten uppskattas allt mer och förra året fick också försvarsmakten upp ögonen för e-sportarnas potential.

Det bestämdes att e-sportare, liksom traditionella idrottare, ska kunna söka sig till försvarsmaktens idrottsskola. Beslutet väckte mycket uppmärksamhet men effekterna har varit små.

Hittills har inte en enda e-sportare som ryckt in i militären varit tillräckligt duktig för att få en plats i idrottsskolan.

– I den första möjliga inryckningskontingenten fanns det två sökande, men de var snarast spelare på nationell nivå. I början av juni hade vi en sökande, men jag har ännu inte satt mig in i det fallet, säger idrottsskolans träningschef Jari Karinranta.

Få e-sportare hör till eliten

Bland unga finländska män har e-sport blivit den näst populäraste idrottsgrenen, bara ishockey går före. Det finns ändå ganska få toppspelare, uppger Finska e-sportförbundet SEUL.

– I Finland finns det kring 30-40 professionella spelare, men alla toppspelare spelar inte heller professionellt. Sådana spelare som försvarsmakten söker finns det kanske två till fem av i varje åldersklass, säger SEUL:s verksamhetsledare Mirka Tukia.

– Variationen mellan olika åldersklasser är ändå stor och antalet potentiella spelare växer hela tiden.

spelare på Assembly där en massa människor sitter i publiken i bakgrunden.
Bildtext Demopartyt och datorfestivalen Assembly 2017.
Bild: Yle / Juha Lahti

SEUL hjälper idrottsskolan med bedömningen. Eftersom försvarsmakten inte har expertkunskap om alla olika grenar så ber de grenförbunden att poängsätta de sökande.

– Vi tittar bland annat på hur spelarna har placerat sig nationellt och hur mycket de har tävlat på internationell nivå, berättar Tukia.

För en medelmåttig spelare är det alltså inte så realistiskt att drömma om att tjänstgöra i idrottsskolan. Mirka Tukia menar ändå att det finns intresse bland e-sportare och att SEUL också försöker hålla fram alternativet i e-sportskretsarna.

Fler e-sportare behövs då simulatorutbildningen ökar

Idrottsskolans träningschef Jari Karinranta berättar att diskussionen om att ta in e-sportare till specialtrupperna och idrottsskolan har pågått i flera år. I praktiken blev det här ändå möjligt först då uppskattningen för grenen ökade.

Förmågorna som e-sportare besitter blir hela tiden viktigare inom försvarsmakten. Simulatorutbildning blir snabbt allt vanligare och kunskap om virtuella verkligheter kan komma till nytta. Simulatorer finns redan inom varje garnison och på många håll råder det brist på digital kunskap.

Om försvarsmakten skulle hitta tillräckligt högklassiga e-sportare så skulle de alltså inte nödvändigtvis behöva tjänstgöra i idrottsskolans lokaler i Sandhamn.

– I praktiken skulle personen kunna tjänstgöra i vilken garnison som helst, säger Karinranta.

Den här artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Armeija kaipaa e-urheilun huippuja, mutta ainuttakaan tarpeeksi hyvää ei ole löytynyt skriven av Lauri Miikkulainen.

Diskussion om artikeln