Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater Viirus har valt sin nya konstnärliga ledare - Regissören Jussi Sorjanen beskrivs som "ambitiös och energisk"

Från 2018
Regissören Jussi Sorjanen.
Bildtext Regissören Jussi Sorjanen.
Bild: Teater Viirus

Viirus styrelse har enhälligt valt regissören Jussi Sorjanen till teaterns nya konstnärliga ledare. Förslaget lades fram av Viirus konstnärliga råd och hela personal som under de senaste månaderna har sonderat intresset hos flera personer och fört ingående samtal med några av dem.

Sorjanen presenterades för första gången som teaterns nya konstnärliga ledare vid ett presstillfälle under Hangö Teaterträff på söndag.

- Skådespelarensemblen på Viirus ser ivrigt fram emot att få inleda arbetet med Jussi Sorjanen. I Jussi får vi en energisk, ambitiös, lyhörd och kommunicerande konstnärlig ledare och husregissör, konstaterar Oskar Pöysti, skådespelare på Viirus.

Sorjanen verkade som konstnärlig ledare för Teatteri Vanha Juko i Lahtis åren 2009-2015 och har sedan 2016 fungerat som regissör på Kajana stadsteater.

Utöver ett flertal regiuppdrag har han också arbetat som skådespelare, manusförfattare, scenograf och dramaturg hos olika teatrar och fristående grupper.

"Stor respekt för Viirus"

- De senaste åren har drömmen om att få leda en statsandelsfinansierad teater i huvudstadsregionen vuxit sig stark hos mig, och så plötsligt ringde Viirus och uppmanade mig söka tjänsten som just deras konstnärliga ledare.

- Den här möjligheten kunde inte ha dykt upp vid ett lägligare tillfälle. Jag har alltid haft stor respekt för Viirus konstnärliga ambitioner och orädda attityd gentemot förändring, vilket teatern ännu en gång visar prov på genom att anlita mig för det här uppdraget, säger Sorjanen.

Jussi Sorjanen efterträder Maria Lundström, som varit Viirus konstnärliga ledare sedan 2011. Lundström tillträdde som ansvarig producent för Svenska YLE:s kulturredaktion i mars 2018. Sorjanen börjar på Viirus i augusti och teaterns administrativa ledare (tf) Johanna Welander ser fram emot samarbetet.

- Jussi hämtar in mycket som känns bekant vad gäller värderingar, visioner och arbetssätt, samtidigt som han tillför nya perspektiv och möjligheter, inte minst för Viirus strävan att utveckla sin roll i en ny stadsdel och få också den finska publiken att hitta teater på svenska. Hans erfarenhet av samarbeten både i inhemska och internationella sammanhang gynnar Viirus i ett skede när vi blickar både framåt och utåt, konstaterar Welander.

Fullpackat schema

Viirus har redan fastslagit en gedigen repertoar för hösten 2018 och våren 2019, vilket betyder att Sorjanen hinner fördjupa sig i sin nya roll och inledningsvis fokuserar på hösten 2019 i den konstnärliga planeringen.

Den kommande hösten på Viirus innebär premiär av Roland Schimmelpfennigs pjäs Den Stora Elden 14.9, tätt åtföljd av konsertföreställningen Chelsea Hotel, som har premiär på Viirus i oktober och därefter åker på turné. Också vårens kritikerrosade barnpjäs Berättelser 1-2-3-4 i samarbete med Ensemble Bulleribock fortsätter att turnera.

Under våren 2019 återvänder Viirus publiksuccé Den Andra Naturen av Pipsa Lonka, denna gång på finska under pjäsens ursprungliga namn Toinen luonto. I mars blir det premiär för klassrumsföreställningen Så sant! av Elisa Makarevitch. Föreställningen riktar sig till årskurserna 5-7 och turnerar i skolor runt om i Svenskfinland.

Nytt hem på Busholmen

Utöver de egna produktionerna och samarbetena kuraterar Viirus också ett flertal gästspel, klubbar och evenemang under rubriken Viirus GUEST. Ansökningsförfarandet har stadigt etablerat sig under Viirus första år på Busholmen och resulterade i den senaste omgången i över sjuttio programförslag. Närmare 20 olika produktioner är inbokade till hösten och våren.

- Viirus nya högklassiga lokaler på Busholmen skapar ypperliga förutsättningar för en mångsidig och imponerande repertoar och jag ser mycket fram emot att få inleda arbetet med den strålande ensemblen.

- Jag tror på tesen om att den konstnärliga linjen inte skall sållas fram genom en ensam människas filter, utan formas av hela den konstnärliga personalens synsätt. Jag tror att man så föder fram en syntes som är en större och intressantare konstnärlig helhet, säger Sorjanen.

Diskussion om artikeln