Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cruyff fick president Niinistö att börja hålla på Holland – i VM tror han på tyskt guld och hoppas på isländskt brons

Från 2018
Suuri Vaalikeskustelu, TV1. Sauli niinistö
Bildtext President Sauli Niinistö ser fram emot VM.
Bild: Derrick Frilund / Yle

President Sauli Niinistö är en stor vän av fotboll men när VM kör i gång nästa vecka är inte favoritlaget Holland med. I stället tror presidenten att Tyskland kommer att ta sitt andra raka guld.

VM-febern stiger och på torsdag kör mästerskapet igång i Ryssland med mötet mellan värdnationen och Saudiarabien. 64 matcher kommer att spelas och söndagen den 15 juli får vi veta vilket land som koras till världsmästare.

En som kommer att följa med mästerskapet i Ryssland är president Sauli Niinistö. ”Sauli från Nådendal” som presidenten kallade sig medverkade på söndagsmorgonen i Yle Puhes 24-timmars sändning inför mästerskapet.

– Normalt skulle jag inte titta på en landskamp mellan till exempel Chile och Nigeria men med VM är det annat. Då man sett ett lag spela en match så lär man sig känna igen spelarna och så börjar man se fram emot nästa match. Det är fascinerande, säger presidenten.

Holland är favoritlaget

I mästerskapt brukar presidenten hålla på Holland men den här gången är landet inte kvalificerat. Niinistö berättar att han började hålla en tumme för Holland på 1970-talet.

– Det var till stor del tack vare Johan Cruyff, säger han.

Johan Cruyff med bollen.
Bildtext Johan Cruyff.
Bild: imago/Horstm

President Niinistö berättar också om en intressant händelse som skedde vid senaste VM då han inför mästerskapet gick ut med att hans favoritlag är Holland.

– Den tyska Förbundsdagspresidenten var på besök och tog upp att jag håller på Holland. Då fick jag börja slingra mig och säga att jo jo men då Tyskland har vunnit så många gånger, säger han.

Vilket land tror då presidenten kommer att vinna VM?

– Holland är ju inte med den här gången så då måste jag säga Tyskland. Jag hoppas också att Island tar brons, säger han.

Hela intervjun med president Sauli Niinistö kan ni höra här.

Diskussion om artikeln