Svenska Yle i Singapore: Kim och Trump inför historiskt toppmöte - "Målet är varaktig fred"
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un landade i Singapore på söndag, tre timmar innan USA:s president Donald Trump kom till den lilla stadsstaten direkt från det oeniga G7-toppmötet i Kanada.
Kim träffade efter sin ankomst Singapores premiärminister Lee Hsien Loong som liksom Kim själv, har ärvt sin makt från sin far, Singapores första premiärminister och landsfader Lee Kuan Yew.
- Hela världen följer med det historiska toppmötet. Vi har lyckats fullfölja förberedelserna tack vare er hjälp, sade Kim då han tackade värden.
Kim anlände till premiärministerns residens i en skottsäker limousin, omgärdad av sina springande, atletiska livvakter som väckte stor uppmärksamhet redan under toppmötet med Sydkoreas president Moon Jae-In i slutet av april.
Kims delegation bor på det anrika hotellet St Regis medan amerikanerna har ockuperat det närbelägna hotellet Shangri La.
Inför mötet var det mycket tal om vem som skulle betala för nordkoreanernas kostnader, men problemet tycks ha lösts av värden Singapore som står för kostnaderna.
Själva toppmötet hålls av säkerhetskäl på hotell Capella på ön Sentosa som är lätt att stänga av för allmänheten och de över 2 500 journalister som har anlänt till Singapore.
Jag vet inom fem sekunder var jag har honom
Donald Trump
Trump träffar Lee under måndagens lopp och sedan är det dags för de sista förberedelserna inför det första toppmötet någonsin mellan USA:s och Nordkoreas ledare.
- Jag tror inte att jag behöver förbereda mig särskilt mycket. Det handlar om attityd, det handlar om en vilja att få saker gjorda, förklarade president Donald Trump innan han åkte iväg från Washington.
Uttalandet var typiskt för Trump, som har gjort det klart att han litar mer på sina instinkter än bokkunskap, men det illustrerar också hur olika Trump och Kim ser på det kommande mötet.
Kim väl insatt i kärnvapen och USA
Nordkorea har i över 70 år betraktat USA som sin värsta fiende och som sitt centrala problem och Kim har liksom alla nordkoreaner vuxit upp med en ständig rädsla för ett nytt, förödande krig med USA.
Både amerikanska och sydkoreanska diplomater som har träffat Kim under det senaste året, intygar att han är ytterst väl insatt i den problemfyllda relationen med USA och Nordkoreas eget kärnvapenprogram.
Han vet vad han vill och har medvetet arbetat för det ända sedan han inledde sin charmoffensiv i ett nyårstal, där han utlovade fred och försoning med Sydkorea.
Kim tänker på lång sikt, väl medveten om att han antagligen har årtionden av enväldigt styre framför sig medan USA:s president byts ut vart fjärde eller vart åttonde år.
Han har talat om nedrustning i mycket vaga termer, som en förhoppning och dröm som det är värt att sträva efter, men han har inte avslöjat konkret, exakt vad Nordkorea är ute efter och vilka eftergifter det kan tänka sig för att uppnå sina mål.
Nu talar Kim och nordkoreanska medier om en varaktig fred på den koreanska halvön, men också det låter som en förhoppning som kan kan förverkligas endast på lång sikt.
Sitt främsta mål har han i varje fall redan uppnått utan alltför stora eftergifter; att USA erkänner Nordkorea som en kärnvapenmakt och Kim Jong-Un som en legitim förhandlingspart.
En delseger är också att Kina och Ryssland redan har börjat lätta på FN-sanktioner som tack för Kims förhandlingsvilja.
Trumps kortsiktiga mål
Trump agerar däremot på kort sikt och han har i motsats till Kim ständigt ändrat sin ståndpunkt inför toppmötet.
Han talade om en snabb, fullständig och verifierbar nordkoreansk nedrustning ännu i mars då han tackade ja till toppmötet, men tonen har ändrats sedan dess. Nu talar han i stället om en långvarig process som förhoppningsvis kan leda till nedrustning i sinom tid.
Mötet i Singapore "blir ett tillfälle att lära känna varandra" säger Trump som förutspår fler möten om allt går väl. Han har till och med antytt att Kim kunde besöka Vita huset eller få en inbjudan till
Mar-a-Lago, Trumps klubb och residens i Florida.
Han har också i sedvanlig stil varvat hotelser med beröm. Han har för tillfället glömt sitt tal om Kim som den "lille missilmannen" och han undviker nu allt tal om "maximalt tryck" på Nordkorea för att inte irritera Kim.
För Trump som har många andra problem att kämpa med, handlar mötet främst om välvilliga rubriker och goda siffor i opinionsmätningar men inte heller han har talat i detalj om sina nedrustningsmål.
Trump låter förstå att han ställer personkemin mellan honom och Kim i första rummet och att substansfrågor kommer i andra rummet.
- Jag vet inom fem sekunder var jag har honom, sådan är jag, försäkrade Trump inför sin avresa.
Det ligger både möjligheter och risker i Trumps inställning och Kim visade under sitt första toppmöte med Moon Jae-In att även han är kapabel att överraska med sin spontanitet och sin humor.
Slutdeklaration eller ej
Toppmötet kom snabbt och förhastat till stånd och parterna har inte haft tid för sedvanliga detaljerade och långvariga förhandlingar som skulle garantera ett positivt resultat.
Mötets resultat kommer sist och slutligen att avspeglas i om man får till stånd en slutdeklaration och vad den i så fall innehåller.
Det är inte Trumps politiska medarbetare som har förhandlat om slutdeklarationen utan professionella diplomater som har känt varandra sedan början av 2000-talet.
USA:s föhandlingsdelegation leddes av veterandiplomaten Sung Kim som deltog i de internationella sexpartssamtalen om Nordkorea redan under George Bush styre.
Han var också Barack Obamas sändebud för Nordkorea vilket inger förhoppningar om att slutdeklarationen kommer att innehålla nya, detaljerade steg i nedrustningssamtal och en klar tidtabell för hur ett slutligt fredsavtal kan ersätta det nuvarande stilleståndsavtalet.
Även Trump tycks ha insett att man inte kommer att nå ett avtal om fullständig nedrustning i Singapore, utan att det handlar om en långvarig, stegvis process.
- Jag tror att det är en process och inte ett avtal som man når under ett enda möte. Det skulle vara underbart om det skulle vara så, men så är det ju inte, medger Trump.
Nu har också Trump landat i Singapore - önationen laddar för historiskt toppmöte
Trump optimistisk inför mötet med Kim.
Kim Jong-Un har anlänt till Singapore inför mötet med Trump
Stort säkerhetspådrag omger arrangemangen.