Efter jobbigt år ser tomatodlare ljus i tunneln – "bästa sommarpriset vi haft i mannaminne"
Förra sommaren rasade priset på inhemsk tomat och gurka och producenterna fick som sämst tio cent per kilo grönsaker. Efter en dålig vinter och vår, ser trots allt situationen bättre ut igen.
- I dagsläget ser det bra ut. Nu får vi en euro och tolv cent plus eventuellt tillskott. Det är det bästa sommarpriset vi har haft i mannaminne, säger tomatodlaren Patrik Sigg i Närpes.
- Just nu är vi väldigt nöjda och vi hoppas att det fortsätter så här. Det krävs att vi får det här priset i elva veckor till för att få ett snittpris som motsvarar det normala.
Snittpriset för hela året ligger på en för låg nivå, men med tanke på att producentpriset vid den här tiden på året normalt brukar ligga på 50 cent per kilo, förstår man att producenterna är nöjda.
Det man får nu är över dubbelt mer och budskapet från packerierna är också positivt.
- Enligt vad de säger från packeriet blir det troligtvis en ökning på det, så kanske vi får 1,20-1,30 tills nästa vecka, säger Sigg.
Klarar inte av ett till prisras
Förra sommaren låg producentpriset nere på tio cent per kilo och också under vintern och våren var det ett svagt pris på tomat. Därför är snittpriset i år lägre än förra året och ett likadant prisras som förra sommaren klarar producenterna inte av.
- Nej det klarar vi inte av. Förra året var det nog katastrof och skulle det fortsätta, så har vi inga producenter framöver.
Orsaken till att priset varit så lågt under flera år är en överproduktion av tomat. Efter förra årets prisras sadlade många tomatodlare om, vilket lett till att situationen ser bättre ut i sommar.
- Det styrde upp sig själv på det viset att många har slutat och hittat alternativa grödor. Men man får ju tänka sig att efter sådant här tomatpris börjar de odla tomat igen nästa år. Då blir det kanske sämre pris igen.
Växthusodlare är sega
Även trädgårdsombudsmannen Johanna Smith på Österbottens svenska producentförbund (ÖSP) medger att det varit tuffa år för växthusproducenterna.
- Något sämre år kan man ta, men det har varit kämpigt de senaste åren. Men växthusodlare är sega, så vi ser med tillförsikt på kommande säsongen, säger Smith.
Inom ÖSP har man funderat på hur man skulle kunna stärka växthusnäringen i Österbotten och därför har man också på gång ett projekt, Inno-Växthus, som funderar på lönsamhetsfrågorna.
- Vi har några spår som vi går vidare på som handlar mycket om kvalitet och att vi ska producera mera sådant som konsumenterna vill ha. Det har vi varit dåliga på.
Alternativa grödor och kvalitet framom kvantitet är alltså lösningen till lönsamhetsproblemen. Men förädling tror Smith inte på.
- För små odlare tror jag att det går att hitta olika produkter, marmelad och sånt. Men inte löser det på det sättet lönsamhetsproblemen, säger Smith.
- Tidigare på 1990-talet prövade man på att göra lokal ketchup från Österbotten, men inte blev det någon fortsättning på det. Tomatkross har det också varit prat om, men tomaterna som vi odlar här lämpar sig inte för tomatkross.
Tror på en ljus framtid
Patrik Sigg och hans bror Tommy är en av de största tomatproducenterna i Finland. Men förra året tog också hårt på dem och motivationen låg på bottennivå.
- Nog har man varit dämpad, man tänker mer än två gånger före man gör ett större inköp. Men man måste ju nog tro att det ska bli en ljus framtid för att inte slutar människor äta mat. Till på köpet när vi är så pass unga, min bror och jag, så är det bara att se framåt.
- Samtidigt hoppas jag att konsumenterna är lojala mot finländska grönsaker så att vi kan hålla på med det här.