Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Isländska vännerna reser med presidentens välsignelse mot VM i en gammal Lada Niva: "Alla vet att den är oförutsägbar, men vi kommer att klara oss"

Från 2018
Isländska vännerna mot VM i en Lada Niva med presidentens välsignelse: "Alla vet att den är oförutsägbar, men vi kommer att klara oss" - Spela upp på Arenan

Det finns flera sätt att ta sig till fotbolls-VM i Ryssland, men frågan är om inte islänningarna Gretar Jonsson och Krissi Hilmar Kjartansson gör det lite svårt för sig?

Det hela började egentligen som ett skämt.

Sen gick det som det ofta brukar, idén började rota sig i Jonssons och Kjartanssons sinne och sakta men säkert blev VM-resan verklighet.

Att de skulle åka till VM för att följa Island var en självklarhet, men att det skulle ta sig dit i en klassisk öststatsbil gjorde det hela mer spännande.

– Vi vann själva bilen via en tävling på Facebook och det hela började egentligen som ett skämt. Vi var ändå på väg till VM så varför inte köra dit med den här gamla ryska bilen? Sakta men säkert började sen skämtet mer och mer låta som en bra idé och då fattade vi beslutet att göra det, berättade Jonsson för Yle Sporten inför avfärd i Reykjavik.

Isländska fans laddar för träningsmatch mot Norge.
Bildtext Nivan fick vara med i en supporterparad inför träningsmatchen mot Norge.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Att fordonet de skall ta sig till VM-arenorna med, en i isländska färger målad gammal Lada Niva, inte hör till de mest pålitliga fordonen på Europas landsvägar oroar inte vännerna desto mer.

– Alla vet att Ladan är oförutsägbar. Vi kommer att klara oss. När vi väl kommer fram till Tyskland och Polen kommer det att vara lättare att hitta reservdelar. Vi har redan blivit kontaktade av ryska människor på Instagram och Facebook som erbjuder sin hjälp om något händer. Det vet att med en Lada kan man få vad som helst, men om något händer så löser vi det, bedyrade Kjartansson.

Innan avfärd såg vännerna Kjartansson och Jonsson Island träningsspela mot Norge.

Resan har sedan gått tvärsöver Island och med färja via Färörarna till kontinenten.

Killarna lyckades också innan avfärd boka in ett möte med statschefen Guðni Thorlacius Jóhannesson, som enligt en uppdatering på Instagram önskade killarna lycka till på resan.

Enligt de senaste uppdateringarna på måndagsmorgonen har duon Kjartansson och Jonsson redan kommit fram till Polen på sin väg till VM i Ryssland.

Island inleder VM mot Argentina i Moskva den 16 juni, möter sen Nigeria i Volgograd och avrundar gruppspelet i Rostov med match mot Kroatien.

Kanske kvartsfinal?

Både Kjartansson och Jonsson hör till den hängivna supporterskara som följer Island i vått och torrt och charmade en hel kontinent under EM-slutspelet i Frankrike för fyra år sedan.

Till årets VM tror duon att de logistiska utmaningarna gör att stödet blir aningen mindre, men desto mer passionerat.

Både Kjartansson och Jonsson tror hårt på Islands chanser vid nationens första VM.

– Vi slog England vid EM, vi spelade oavgjort mot de slutliga mästarna Portugal. Jag tror till och med att vi kan gå så långt som till kvartsfinal, siade Kjartansson inför avfärd.

– Jag tror att vi tar oss ur gruppspelet, definitivt. Efter det, precis som vår tränare sade inför fansen nyss, kan vad som helst hända. Vi kan slå alla lag om vi tar oss ur gruppen, menade Jonsson.

Islänningarna Gretar Jonsson och Krissi Hilmar Kjartansson intervjuas.
Bildtext Mot VM i en Lada Niva.
Bild: Yle/AnttiKoivukangas

Vännerna står onekligen inför en oförglömlig resa, som alltså redan pågår på Instagram-kontot @hmladan - hur det än går för Island vid slutspelet kommer fansen att stöda laget.

– Solklart. Fangruppen heter Tólfan, vilket i praktiken betyder den tolfte spelaren, vilket vi också är. Spelare ha också tidigare sagt i intervjuer hur viktigt stödet de får från läktarna är. Det är den tolfte spelaren på planen, avrundade Jonsson.

Diskussion om artikeln