Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbobo, nu får du igen hoppa på din egen gård - Esbo backar i frågan om studsmatteförbud

Från 2018
Uppdaterad 11.06.2018 16:19.
Barn som hoppar i en trampolin.
Bildtext Barnen får hoppa igen på gårdarna till stadens hyreshus - men bara på den egna gården.
Bild: Yle/ Riikka Nurmi

För två veckor sedan förbjöd Esbo bostäder, stadens hyresbostadsbolag, studsmattor på hyresbostädernas gårdar. Nu meddelar Esbo bostäder att de delvis slopar beslutet efter att de pratat med hyresgästerna.

Bolaget tillåter i fortsättningen studsmattor på bostädernas privata gårdar, på invånarnas eget ansvar. På allmänna gårdar kommer de fortfarande att vara förbjudna.

- Det låter som ett förnuftigt beslut, säger Janne Grönlund, vars barn blev väldigt ledsna då han måste montera ner deras studsmatta.

Grönlund hade satt upp studsmattan på husbolagets allmänna gård.

- Vår studsmatta skulle inte ha rymts på framsidan av gården - kanske just och just på vår bakgård. Men vi har redan sålt den.

Grönlund säger att han förargar sig över att han hann sälja studsmattan.

- Vi har nog ändå inga planer på att köpa en ny studsmatta, inte åtminstone nu genast.

Invånarna gav respons

Esbo bostäder motiverade studsmatteförbudet med att de är ansvariga ifall en olycka sker på en studsmatta på en gård i anslutning till bolagets hyresbostad.

Verkställande direktör på Esbo bostäder, Jaakko Kammonen, säger att invånarna kom med respons efter beslutet om att studsmattor skulle förbjudas.

- Vi diskuterade med invånarna och största delen av dem var av den åsikten att studsmattor borde vara tillåtna.

Bolaget slog också fast att hyresgästerna själva är ansvariga över studsmattor på sina egna gårdar.

Enligt Kammonen beror beslutet inte på den uppmärksamhet nyheten fick i medierna, utan den responsen som invånarna kom med.

I Vanda är det också tillåtet att ha studsmattor på stadens hyresbostäders privata gårdar men inte på husens allmänna gårdar. I Helsingfors finns inga dylika förbud.