Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges vargstam har minskat drastiskt på några år – SR: Tjuvjakt ligger bakom

Från 2018
Uppdaterad 11.06.2018 16:22.
Varghona med sina valpar
Bild: Yle / Säynätkari

I Sverige har vargpopulationen minskat med mer än en fjärdedel de senaste tre åren. Enligt Naturvårdsverket beror minskningen troligen på omfattande illegal jakt, rapporterar Sveriges Radio.

– Vi hittar ingenting naturligt som skulle kunna förklara minskningen de sista tre åren. Det enda som finns kvar som förklaringsgrad är att man illegalt tar bort ganska mycket varg, säger Maria Hörnell-Willebrand, som är chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket, till Sveriges Radio

Resultaten från vinterns inventering visar att det finns omkring 300 vargar i Sverige just nu. Enligt Naturvårdsverket är det gränsen för gynnsam bevarande status, och licensjakten ställs därför in i vinter.

Vintern 2014/2015 fanns det över 400 vargar i Sverige.

Tjuvjakten ökar

Enligt Statens vetrinärmedicinska anstalt, som analyserar alla vargar som påträffats döda i naturen, är vargpopulationen fullt frisk och borde därför snarare öka i antal.

En forskningsrapport från 2011 av vargforskaren Olof Liberg vid Sveriges Lantbruksuniversitet visar att uppemot 15 procent av vargstammen dödas illegalt varje år.

– Vi har nu indikationer på att tjuvjakten har ökat ytterligare. Vi håller på med analyser av detta och kommer publicera detta senare under året, säger Liberg till Sveriges Radio.

Diskussion om artikeln