Fullt funktionsdugliga dieselbilar skrotas i Tyskland – biltillverkarna lockar kunder att skrota för att köpa nytt
I Tyskland har tiotusentals dieselbilar hamnat i bilskroten under de senaste månaderna. Meningen med biltillverkarnas kampanj är att få bort de äldre smutsigare dieslarna från vägarna. Ur miljösynpunkt är aktionens betydelse ändå mycket marginell menar kritikerna.
Sakta men säkert slukas den röda Audin av bilpressens kraftiga käft.
Till tonerna av krossat glas och förvrängd metall försvinner bilen in i pressen och ut kommer en rätt så tunn platta av metall.
Jag befinner mig på Schindelars bilskrot och bilåtervinning i stadsdelen Riem i München.
Här går bilpressen för tillfället på högvarv och dieselbil efter dieselbil slaktas på reservdelar och plattas till.
– Vi tar för tillfället emot ungefär dubbelt fler bilar än under normala år, det vill säga år då vi inte har någon premie.
– I antal handlar det om ungefär 6 000 bilar, de nyaste har inte varit mer än sex år gamla, säger Nicole Schindelar som är chef för firman.
”Hjärtat blöder”
När man ser sig omkring här på området är det fullpackat med bilar och fler hämtas in hela tiden.
Inne i företagets lagerhall är det också fullt. De användbara delar man plockar bort är för tillfället så många att man inte hänger med i svängarna.
Överallt, på golv och på bord finns bildelar som måste katalogiseras och sättas i hyllorna.
– Vi kan nu fylla på våra reservdelslager och ha ett mycket brett utbud på nätet. För oss är den här premien förstås en jackpott, säger Schindelar men samtidigt skakar hon på huvudet.
– Ärligt talat så känns det här rätt så meningslöst och om man som jag älskar bilar så får det ens hjärta att blöda.
– Bilarna vi skrotar är för det mesta i rätt så bra skick och med den vanliga servicen skull många lätt gå att använda i minst tio år till, säger Schindelar.
Nya dieslar inte nödvändigtvis renare
Den så kallade miljöpremien för dieselbilar har kommit till som en följd av den tyska dieselskandalen.
Efter att det blev klart att de flesta dieselbilar på grund av tillverkarnas fiffel släpper ut betydligt mer kväveoxider än angivet har man grubblat över hur man ska lösa problemet med avgaserna.
Tillverkarna själva har presenterat premierna som en lösning. Man vill ersätta äldre dieselbilar med nya.
Man är i hela Tyskland nu uppe i över 200 000 skrotade bilar, men om det här verkligen bidrar till mindre kväveoxidutsläpp och en renare biltrafik är ändå mycket tveksamt.
– Vi ser inte att det här skulle ha någon större betydelse för miljön. De allra flesta dieselmodeller som säljs idag klarar inte heller av de utsläppsgränser som har satts upp, säger den trafikpolitiske talesmannen Jens Hilgenberg vid miljöorganisationen Bund für Umwelt und Naturschutz.
– Det står redan nu klart att det för tillfället endast är dieselmotorer av Euronorm 6d som fyller kraven, men problemet är att det knappt går att köpa bilar med de här motorerna just nu, säger Nicole Schindelar.
För kunderna som utnyttjar premien betyder det här att man inte med säkerhet kan veta om de nyköpta dieslarna i framtiden kommer undan de körförbud som är aktuella i Tyskland.
Stor bil – större premie
Försäljningen av dieselbilar har i Tyskland rasat som en följd av dieselskandalen. De som idag köper en ny bil väljer i de flesta fall en bensindriven bil.
Bland miljöorganisationerna sen man därför aktionen framför allt som bilindustrins försök att sätta fart på dieselaffärerna.
– Att överhuvudtaget kalla det här för en miljöpremie är vilseledande. Tillverkarna belönar framför allt dem som köper stora och törstiga bilar.
– Till exempel hos Volkswagen får man den högsta premien bara om man köper de största modellerna, med vilka tillverkaren gör den största vinsten, säger Jens Hilgenberg.
De premier som tillverkarna skjuter in i bilköpet varierar för tillfället från några tusenlappar upp till tiotusen euro.
– Samtidigt är det ju också helt absurt att skrota funktionsdugliga bilar. Att tillverka nya är ju också en stor belastning för miljön, fortsätter Hilgenberg.
”Industrin har kommit lätt undan”
Från miljöorganisationens sida försöker man därför få stat och tillverkare att i stället rusta upp de gamla dieslarna.
Det här har ändå hittills varit omöjligt. De politiker som skulle kunna sätta press på industrin har inte gjort det.
Det enda man har krävt är att tillverkarna står för är en billig uppdatering av bilarnas mjukvara, en åtgärd där det likaså är tveksamt om den har någon större betydelse med tanke på utsläppen.
– I hela dieselskandalen har tillverkarna hittills kommit undan med blotta förskräckelsen, åtminstone här i Tyskland. I USA tvingas de visserligen betala miljarder i böter och skadestånd, men i det stora hela gör de lika goda resultat som tidigare.
– Att många tyska kunder inte verkar bry sig om det här storskaliga fifflet kan jag personligen inte förstå, Hilgenberg från BUND.
I vilket fall som helst så kommer skrotningskarusellen med största sannolikhet att snurra vidare.
– Vi räknar med att premierna för att skrota äldre dieslar kommer att finnas kvar också efter den sista juni som nu är sista dag, säger Nicole Schindelar.
– Och i något skede kommer vi säkert att se en premie för att skrota äldre bensinbilar. När folk nu köper allt mer bensindrivna bilar i stället för dieslar kommer man säkert i något skede att vara tvungen att göra något åt de allt högre koldioxidutsläppen, fortsätter Schindelar.