Långvarig SSAB-anställd vid Hangöfabriken: Jag är bitter som tusan - vi har ju anställt mera folk och plockat in extra arbetsskift
Nyheten om en möjlig nedläggning av SSAB:s fabrik i Lappvik i Hangö nådde arbetarskyddsfullmäktig Ulf Heimberg på måndag förmiddag. Han har jobbat på fabriken under olika ägare i över 30 år.
- Det här är ju den värsta sortens nyhet man kan nås av. I synnerhet när det är redaktörer som ringer och berättar om det och en personalrepresentant inte ha fått höra ett pip om det.
Heimberg tycker att signalerna på fabriken har varit goda under våren.
- Det här är jättetassigt om man ser på orderstocken och hur den har varit. På tunnväggiga rörsidan har man till och med plockat in extra skiften. Därför har vi anställt folk.
Företaget har också investerat i Lappvik, säger Heimberg.
- Under julen och på våren har det också satsats pengar på ny automatik på rörlinjerna vid fabriken i Lappvik.
Heimberg är arbetarskyddsfullmäktig och utbildare. Han berättar att företaget dessutom har fortsatt utbilda folk i Lappvik med sikte ställt på framtiden.
SSAB vill öka och effektivera
Det känns därför svårt för Heimberg att förstå varför SSAB Europe nu inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen. Företaget uppger samtidigt att produktionen kanske läggs ned helt och hållet.
Det stora målet för SSAB är att förbättra konkurrenskraften och öka produktionsvolymerna. Rörverksamheten ses därför över och moderniseras och utvecklas. Som ett led i den här planen kan Lappvik tvingas bomma igen.
Det är ett hån mot arbetstagarna, i synnerhet mot de unga som har trott på framtiden
Arbetarskyddsfullmäktig Ulf Heimberg
Heimberg förstår inte hur SSAB resonerar.
- Det är svårt att säga nu när man inte känner bakgrunden.
Han tror tanken är att koncentrera verksamheten närmare Tavastehus. Enheterna i Oulais, Pulkkila och Toijala utvecklas medan det ser mörkare ut för Lappvik som ligger längre borta.
"Det är många som drabbas"
Det har gått sex år sedan stålverket FN-steel i Lappvik gick i konkurs. Nyheten kom också som en överraskning. Det var ett hårt slag mot både Lappvik by, Hangö och hela Västnyland.
Det kanske är för tidigt att säga om och hur de här två fabrikernas öden hänger ihop med världsmarknaden för metallindustrin. Men vad kan det då betyda för Lappvik om också SSAB stänger?
- Det är många som drabbas.
- Fabriken har över 100 anställda plus tjänstemän. Det finns också kringservice, till exempel tranportföretagare som kör material i pendeltrafik mellan Lappvik och Tavastehus, börjar Heimberg räkna upp.
Han tillägger att också matservicen, städservicen och andra företag så som elfirmor drabbas.
- Det är en betydande förlust inte enbart för Lappvik by utan för regionen. Fabriken har personal från Karis till Hangö, till och med från Salo. Många har sökt sig till Lappvik eftersom fabriken har uppfattats som en god arbetsgivare. Och många har stannat.
Heimberg berättar att Lappviksandan är något man har kunnat skryta med. Den andan har inneburit att personalen har varit flexibel.
Därför är han nu upprörd och arg.
- Det är ett hån mot arbetstagarna, i synnerhet mot de unga som har trott på framtiden.
Nu vet vi att vi firar under sorgens fanor om vi över huvudtaget firar
Heimberg om fabrikens stundande 50-årsjubileum
- Vi litade på SSAB när vi för några år sedan blev en del av dem. Visserligen var vi skeptiska och nu har det då besannats att vi bara är jättesmå i en stor koncern.
På 1990-talet skonades Lappvik
Heimberg säger att han inte minns något exakt liknande. I slutet av 1990-talet var det aktuellt att lägga ned antingen en dansk fabrik eller Lappvikfabriken.
Dåvarande ägaren Rautaruukki valde då att stänga i Danmark och bevara Lappvik.
- Maskinparken flyttades då från Danmark till Finland.
Blir det något 50-årsjubileum 2019?
Heimberg beskriver det som en tragikomisk detalj att en förfrågan till förtroendevalda och personalen har varit hur fabriken ska fira Lappvikfabrikens 50 år i nästa år.
- Nu vet vi att vi firar under sorgens fanor om vi över huvudtaget firar alls. Jag är nog bitter som tusan nu.
Ulf Heimberg är också aktiv politiker i sin hemstad Raseborg.
SSAB, tidigare Svenskt Stål Ab är ett nordisk-amerikanskt stålföretag. Koncernen har anställda i över 50 länder och fabriker i Sverige, Finland och USA.