Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kommentar: Räkna inte bort Centern i riksdagsvalet

Från 2018
Juha Sipilä.
Bildtext Statsminister Juha Sipilä.
Bild: Lehtikuva

Centern har ofta räknats bort av politiska besserwissers. Landsbygdsbefolkningen minskar ju i snabb takt och Centerns ideologiska budskap upplevs som förlegat. Trots det är det fullt möjligt att Centern fortsätter som statsministerparti också efter nästa riksdagsval.

Efter det katastrofala riksdagsvalet 2011 var det många som var beredda att avskriva Centern för gott. Eftersom den bedömningen var helt felaktig kan det vara på sin plats att försöka beskriva fenomenet Centern.

Centern är som humlan

Enligt vissa logiska slutsatser borde humlorna inte kunna flyga, de är för tunga och har för små vingar. Centern påminner lite om humlan och borde logiskt sett inte få ett så stort understöd.

De traditionella anhängarna lantbrukarna och landsbygdsbefolkningen har minskat i antal och de som till exempel flyttar till huvudstadsregionen brukar mycket snabbt överge Centern.

Dessutom är det ju lite ifrågasatt om det existerar en centerideologi. Vänsterideologier och borgerligt liberala ideologier är ju mycket lättare att sätta fingret på.

Vänstern värnar om lågavlönade, den offentliga sektorn och facklig anslutning medan borgarna betonar det egna initiativet, den privata sektorn och skattesänkningar. Centerideologin blir ett mischmasch av borgerlighet och socialt ansvar och konservativ familjepolitik.

Förlegade husgudar

För att riktigt gå hem på Centerns partikongress bör man citera Centerns anfader Santeri Alkio åtminstone i ett par-tre repriser.

För 10-15 år sedan var ännu Urho Kekkonen ett ofta återkommande citeringsobjekt, men Kekkonen har nu fått ge vika för Alkio och den kortvarige centerpresidenten Kyösti Kallio som återigen placerats på piedestalen.

Fria ord om Kekkonen
Bildtext President Urho Kekkonen har fått ge vika för Santeri Alkio.
Bild: Vidi-Press

För en utomstående är det rätt obegripligt att Santeri Alkio lyfts upp som portalfigur. Santeri Alkio som föddes 1862 var bland annat en nykterhetsman som gick i bräschen för förbudslagen 1919.

Alkio var också motståndare till monarkin och såg parlamentarismen som en del av Guds stora plan för mänskligheten.

Alkio grundade Centerns föregångare agrarförbundet år 1906 och det är därför han figurerar som ideologisk anfader för Centern. Men det är ändå svårt att se Alkio som en figur som ännu i den dag ska inspirera Centerns fotfolk till stordåd.

Centerns naturliga väljarbas krymper, ideologin förefaller diffus och förebilderna ohjälpligt förlegade. Inget framgångskoncept och ändå är kanske Centern fortfarande det mest inflytelserika partiet i Finland. Kanske hemligheten är att Centern snarare är en folkrörelse än ett parti.

D'Hondts pajazzo

I de senaste opinionsmätningarna har Centern legat ungefär tre procentenheter efter Socialdemokraterna och Samlingspartiet. Avståndet till täten är inte på något sätt omöjligt att ta in. Dessutom brukar D'Hondts pajazzo gynna Centern.

Centern har relativt sett stort understöd i små valkretsar. D'Hondts metod för att räkna ut valfördelningen gynnar stora partier, Centern har stort understöd i de relativt sett små valkretsarna i östra och norra Finland och här kan mandaten rassla in.

Centern behöver inte få flest röster i nästa riksdagsval för att bli statsministerparti. Det räcker med att få flest mandat.

Världens näststörsta partikongress

Det är bara Kinas kommunistiska parti som samlar ännu fler deltagare till sina kongresser än Centern. De drygt 4 000 deltagarna i Sotkamo har säkerligen rätt olika förväntningar på kongressen.

För någon är det kanske att skaka tass med statsminister Juha Sipilä för någon annan är det kanske att ta en svängom med Antti "Kanki" Kaikkonen på Naapurivaaras danslave.

Juha Sipilä
Bildtext Sipilä förevisar förtroendets fyrklöver.
Bild: Lehtikuva

Mera stämning än substans

Många lyssnar med intresse på de politiska talen men det intensiva meningsutbytet kring politikens innehåll uteblir. Partikongressen här i Sotkamo handlar mera om stämning än om substans.

Det är här den religiösa, lite mystiska Santeri Alkio kommer in i bilden. Det handlar om retorik och om att väcka känslor.

Santeri Alkio är centerfolkets rockstjärna från 1800-talet, ingen kommer nu riktigt ihåg vad han har sagt eller skrivit men han svävar omkring som en vis guru lite som kanske Juice Leskinen för en mera balladorienterad publik.

Nyvalda partisekreteraren Riikka Pirkkalainen vädjar till partifolkets känslor i sitt sista tal före valet. Ansats i barndomen – min första kontakt med Centern kom via vardagsrummet då mamma och pappa lyssnade på Seppo Kääriäinen (en av Centerns allra mest folkkära politiker). Jag ville leka men blev nedtystad … och avrundningen: – mina föräldrar ville nog inte tysta ned mig utan de ville påminna också om betydelsen av att lyssna på andra – applådåskor.

Det är just så här jag ser Centern, vi lyssnar på andra, vi lyssnar också på de svaga i samhället.

Lite klichéaktigt men taket höjer sig, det här går hem!

Riikka Pirkkalainen
Bildtext Riikka Pirkkalainen.
Bild: Lehtikuva

Centerpolitikerna är skickliga talare

Som politisk journalist har jag haft möjlighet att åka på samtliga partiers kongresser. Det som skiljer centerpolitikerna från de andra är den skickliga retoriken som kanske härstammar från ungdomsföreningens amatörteater eller nykterhetsföreningens retorikklubb.

Partiordförande Juha Sipilä är kanske inte någon stor retoriker, men det finns en touch av Oppfinnar-Jocke i honom som åtminstone tilltalar centerfolket i Sotkamo.

Om Centern ännu får fram budskapet om att regeringen lyckats med två centrala målsättningar, det vill säga att höja sysselsättningsgraden och minska skuldsättningen och om man dessutom lyckas ro vårdreformen i land så blir Centern ett kort att räkna med i riksdagsvalet 2019.

Centerns partiledning.
Bildtext Centerns nya partiledning.
Bild: Lehtikuva

Diskussion om artikeln