Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spanien öppnar hamn för de 600 flyktingarna på Medelhavet som Italien och Malta vägrar ta emot

Från 2018
Uppdaterad 11.06.2018 17:06.
Spanska socialistledaren Pedro Sanchez
Bildtext Spaniens splitternya premiärminister Pedro Sanchez bjöd in räddningsfartyget till Spanien. "Han har givit fartyget instruktioner att segla mot Valencia".
Bild: JJ GUILLEN/EPA-EFE

Spanien bjuder in räddningsfartyget Aquarius och de över 600 flyktingarna ombord. Nya premiärministern Pedro Sanchez uppger att han har gett fartyget instruktioner att åka mot Valencia där hamnen är öppen för fartyget.

Efter att ha suttit på internationellt vatten utan tillstånd att anlöpa hamnar på Sicilien och Malta verkar nu fallet Aquarius ha fått en lösning.

Den nya spanska premiärministern Pedro Sanchez verkar ha brutit dödläget som uppstod på grund av den diplomatiska tvisten mellan Italien och Malta.

Franska flyktingfartyget Aquarius.
Bildtext Aquarius har legat i internationellt vatten och väntat på besked om vart fartyget ska åka sen lördag.
Bild: EPA/Christophe Petit Tessone

Sanchez meddelade nyss att fartyget har uppmanats segla mot Spanien.

- Det är vår plikt att försöka förhindra en humanitär katastrof och erbjuda de här människorna en säker hamn, skriver Sanchez stab.

Sanchez har nu gett Aquarius instruktioner att åka till Valencia där hamnen står öppen för fartyget och dess passagerare.

Både Valencias och Barcelonas borgmästare ska ha kontaktat Sanchez med erbjudanden om att ta emot fartyget, uppger den spanska regeringen.

Slut på mat och stort behov av vård

Ombord på Aquarius finns nu sammanlagt 629 människor som räddades ur sex båtar natten till lördag.

Största delen räddades av den italienska kustbevakningen och flyttades till Aquarius för att de skulle få vård och mat innan de transporterades iland.

Då både Italien och Malta stängde sina hamnar tvingades fartyget att ligga kvar i internationellt vatten mellan Malta och Sicilien.

- Alla ombord är i stabilt tillstånd men det finns flera som är i akut behov av vidare vård och löper stor risk på grund av den här fördröjningen, skriver Läkare utan gränser vars frivilliga finns ombord på fartyget för att ge vård.

- Vi har sju höggravida kvinnor ombord och flera personer som har fått svåra brännskador under färden över Medelhavet. Åtminstone 50 var nära att drunkna och lider av hypotermi.

- Vi behöver besked om vart vi ska åka då vi inte kan erbjuda dem all vård de behöver ombord, sade en av besättningsmedlemmarna, Alessandro Porro, till Sky News före beskedet om den spanska inbjudan hade kommit.

Organisationen SOS Méditerranée uppgav också tidigare att maten ombord höll på att ta slut, eftersom besättningen inte var förberedd på att ge mat åt så många människor en längre tid.

Att fartyget nekades tillgång till italienska och maltesiska hamnar kom som en total överraskning för besättningen.

Italien och Malta fortsätter gräla

Både Italiens och Maltas regeringar har tackat den spanska regeringen för att landet tar emot fartyget.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte uttryckte tacksamhet över att Spanien hade hörsammat Italiens vädjan om att ett annat EU-land skulle ta emot fartyget.

Också hans maltesiska kollega Joseph Muscat tackade Spanien på Twitter, men anklagade samtidigt Italien för att ha förlängt de räddade flyktingarnas plåga i onödan.

- Det här är en fråga för Europa och det behövs samtal för att förhindra att något liknande händer igen, skrev Muscat.

Artikeln uppdaterades 17:05 med kommentarer från de italienska och maltesiska regeringarna.

Diskussion om artikeln