Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Gilla läget och finna sig i situationen" - så får du familjevardagen att fungera på sommaren

Från 2018
Uppdaterad 12.06.2018 13:32.
föräldrarna sarah hankalahti och carolin nedermo sitter i sanden i en lekpark i åbo tillsammans med sina barn
Bildtext Föräldrarna Sarah Hankalahti och Carolin Nedermo har tid att tala då barnen Jonathan, Helena och Kajsa leker med varandra.
Bild: Yle/Heini Ruohonen

I många familjer är sommarsemestern en tid då föräldrarna själva får stå för underhållningen. Det tar både tid och energi att komma på aktiviteter, och många glömmer sig själva i vardagsruljansen.

Yle Åboland talade med tre föräldrar som berättade hur de går till väga för att få familjevardagen att fungera också på sommaren.

Hittar tips på program på sociala medier

Malin Gullqvist har två pojkar: Aamos och Alvar. Alvar är bara tre månader gammal, men Aamos, som är tre år, ser till att de kommer på något roligt för varje dag.

Malin tycker att det är skönt att få vara med pojkarna på dagarna men samtidigt är det krävande att hitta på aktiviteter att göra.

– I den vanliga vardagen då barnen är på dagis får de vara ute och bli underhållna där. Nu är det jag som står för underhållningen. Man vill inte bara fara till parken varje dag men i stället komma på något extra.

Idéer till program hittar Gullqvist på Facebook och nätet men hon får också tips från kompisar och andra bekanta.

I fint väder kan man besöka lekparken

Carolin Nedermo och hennes tvååriga dotter Kajsa har stämt en lekträff med Sarah Hankalahti och hennes två barn, Jonathan och Helena, i parken vid åstranden. För dem har sommarsemestern börjat med en rivstart.

– Hittills har det varit lätt att komma på program då det ordnades Paavo Nurmi Games åt barn och olika öppningar. Men får nu se om det blir regnigt. Då blir det kanske ett besök till Mylly, säger Nedermo.

vy över en sandig lekplats i åbo i fint sommarväder.
Bildtext På somriga dagar är lekparken fylld med småbarn och deras föräldrar. Men när det regnar blir det en resa till Mylly eller Hoplop i stället.
Bild: Yle/Heini Ruohonen

Rutiner och flexibilitet som verktyg i vardagen

När familjen lever intensivt med varandra och barnen testar sina gränser kan det vara svårt för föräldrarna att upprätthålla en vardag utan stök och konflikter. Då är det viktigt att upprätthålla rutiner också i sommarvardagen.

Men föräldern måste också vara flexibel då det behövs.

– Allt går inte alltid så som man har tänkt sig. Till exempel att hålla tidtabellen i vardagen känns nästan omöjligt, säger Hankalahti.

– Det är som potträning: man tror att allt är förberett och allt är väl, så ack och ve händer någonting och det man planerade blir inte av. I sådana situationer måste det bli på barnens villkor och som förälder gäller det bara att gilla läget, finna sig i situationen.

Föräldern måste själv ta sig tiden att koppla av

Många föräldrar glömmer sig själva i vardagsruljansen. För att komma på olika aktiviteter och ha energi att leka med barnen ska föräldrarna se till att de tar sig tiden att koppla av.

– Man ska bara ta tid för sig själv. För mig blir det tidigare morgnar eller sena kvällar då barnen sover, säger Hankalahti.

Nedermo är av samma åsikt. Hon har en tvåårig dotter, Kajsa, och väntar sitt andra barn.

– Tiden kommer inte om man bara väntar på att ett tillfälle ska uppenbara sig.

föräldern malin gullqvist sitter i soffan hemma hos sig med ett vitt kök i bakgrunden.
Bildtext Då när pojkarna Aamos och Alvar sover tar Malin Gullqvist en stund för sig själv.
Bild: Yle/Heini Ruohonen

Men lika viktigt är att ta hand om sin partner och sitt förhållande. När man blir insugen i rutinerna blir det lätt så att man glömmer att se den andra.

– Då måste man riktigt stanna upp och påminna sig själv om att det är jag och min partner som är stommen i familjen och barnen är mera som en del av vardagsruljansen. Det är kanske den största utmaningen i en sådan här familjevardag – att komma ihåg att ta hand om sin partner, säger Hankalahti.

Gullqvists pojkar Aamos och Alvar ser till att föräldrarna har fullt upp om dagarna och då kan det vara svårt att hitta egen tid.

Men för henne räcker bara en kort promenad eller några lugna minuter för sig själv för att få energin tillbaka.

– Ibland när min sambo kommer hem ger jag barnen till honom för att få andas ut lite. Det behövs inte så många minuter egen tid innan man redan har ledsamt efter barnen igen.

Sommarvardagen med barn

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln